Bakłażan, melanzane, eggplant, oberżyna – tym razem warzywo wykorzystamy jako bazę do sosu zwanego rigatoni podawanego z makaronem.
Bakłażan zwany przez Włochów melanzane jest w naszej kuchni częstym gościem. Smażony z dodatkiem pomidorków koktajlowych (pomodorini) smakuje wręcz wyśmienicie. Stąd tylko krok, żeby przygotować rigatoni con melanzane. Trzeba tylko pamiętać, żeby bakłażana wcześniej pokroić, posypać solą, a następnie wytrzeć, wtedy nie będzie gorzki.
Składniki na 4 porcje
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 150ml oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku, obrane i przepołowione
- 2 puszki (po 400 g) pomidorów koktajlowych (my zastosowaliśmy zwykłe pomidory z puszki, ale można użyć również świeżych, sparzonych i obranych ze skórki)
- 10 świeżych listków bazylii
- 500g makaronu rigatoni (żłobkowane rurki większe od penne i równo cięte)
- sól i pieprz do smaku
Przepis:
1. Bakłażany pokroić w plastry, posolić każdy plasterek. Przekładać na zmianę papier, plaster bakłażana, papier. Przycisnąć ciężkim garnkiem (np. z wodą). Kiedy bakłażan puści soki osuszyć go dokładnie ręcznikiem papierowym. Następnie pokroić w słupki szerokości około 1cm.
2. Podgrzać oliwę na dużej patelni, wsypać na patelnię pokrojone słupki bakłażana i smażyć przez około 5 minut, aż się przyrumienią.
3. Wyjąc bakłażany z patelni łyżką cedzakową i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
4. Odlać jedną trzecią oliwy z patelni i smażyć czosnek na reszcie oliwy przez 30-60 sekund (uważać, żeby się nie spalił, bo będzie gorzki). Dodać pomidory koktajlowe i bazylię, wymieszać wszystko i gotować na średnim ogniu przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
5. Dodać bakłażany z powrotem na patelnię, zamieszać i podgrzewać dalej przez 5 minut. Przyprawić solą oraz pieprzem do smaku i odstawić na chwilę na bok.
6. Ugotować makaron al dente. Odcedzić i przełożyć z powrotem do tego samego garnka
7. Postawić naczynie z makaronem na małym ogniu, wlać sos z bakłażanami i mieszać przez 30 sekund, aby smaki się połączyły. Podawać od razu, gorące. Można na talerzach dodatkowo posypać startym parmezanem.
Szukajcie przepisów na wykorzystanie tego warzywa w zakładce Na skróty/Bakłażan na naszej stronie.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie
Przepis zaczerpnięty z książki „Włoskie dania makaronowe” Gino D’acampo