Pieczone pierożki z soczewicą, pieczarkami i kuminem

Pieczone pierożki z soczewicą, pieczarkami i kuminem

Jeśli szukacie ciekawego i nowatorskiego przepisu na pierogi to będzie dla Was zaskoczenie. Pieczone pierożki faszerowane soczewicą, pieczarkami z dodatkiem kuminu.

Idealne na przekąskę lub danie główne, można je serwować na ciepło i na zimno, sprawdzą się na Wigilijnym stole albo na imprezie organizowanej dla gości. Próbujcie, testujcie, dawajcie znać czy się udało! Pieczone pierożki zaskoczą Was różnorodnymi smakami. Testujcie różne farsze i dodatki.

Pieczone pierożki z soczewicą, pieczarkami i kuminem
Pieczone pierożki z soczewicą, pieczarkami i kuminem

Składniki na ciasto:

  • 40g świeżych drożdży
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • żółtko do posmarowania pierogów przed pieczeniem

Składniki na farsz:

  • 1 szklanka żółtej soczewicy
  • 500g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Przepis na ciasto:

Rozdrobnione drożdże mieszamy z cukrem, 3 łyżkami mąki i mlekiem. Masło roztapiamy w rondelku a następnie studzimy. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy jajko, sól, wystudzone masło i mleko z drożdżami. Zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. W miarę potrzeby można dodać łyżkę mąki, gdyby się bardzo ciasto lepiło. Ciasto można też wyrobić w robocie kuchennym. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę, do wyrośnięcia.

Pieczone pierożki z soczewicą, pieczarkami i kuminem
Pieczone pierożki z soczewicą, pieczarkami i kuminem

Przepis na farsz:

Soczewicę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub jak kto lubi. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę szklimy na oleju, dodajemy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu kiedy woda z patelni odparuje. W naczyniu mieszamy soczewicę z pieczarkami, dodajemy mielony kumin i natkę pietruszki. Po godzinie ciasto wałkujemy, wykrawamy koła, nakładamy porcję farszu, zlepiamy brzegi. Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch pierogów żółtkiem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni z funkcją pieczenia góra-dół. Pieczemy 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni. Studzimy na kratce.

Smacznego!

Zapraszamy po inne przepisy na Święta do naszej zakładki „Na Święta”, na pewno coś się Wam spodoba i spróbujecie to zrobić sami!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *