Polecamy przepis na figowe ciasto. Tarta ze świeżymi, dojrzałymi figami poleca się do zrobienie, smakowania, delektowania i zjedzenia.
Przepyszna tarta ze świeżymi figami. Skoro sezon na dojrzałe figi trwa w najlepsze i są one dostępne w sklepach, to bezczelnie wykorzystaliśmy ten fakt i powstała tarta ze świeżymi figami. Zaskakujące połączenie chrupkich tekstur, słodyczy owoców i cytrynowego, delikatnego kremu. Spróbujcie, eksplozja smaków!
Składniki i przepis na kruche ciasto:
- 160g mąki
- 40g mąki migdałowej – mogą być zmielone migdały
- 50g mąki z orzechów laskowych – mogą być zmielone orzechy laskowe
- 80g cukru
- 120g masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
Kruche ciasto: zimne masło posiekaj szybko z mąką i cukrem. Dodaj żółtko oraz orzechy i wymieszaj. Wstaw owinięte w folią na godzinę do lodówki.
Składniki na krem:
- 240ml mleka
- 1 skórka z cytryny
- 1 żółtko
- 35 g cukru
- 25 g mąki
Przepis na krem: Cukier wymieszaj z żółtkiem, dodaj skórkę z cytryny, 1/3 mleka oraz mąkę. Pozostałe mleko zagotuj i dodawaj powoli do kremu mieszając trzepaczką aby nie porobiły się grudki. Postaw na ogniu i mieszaj aż krem zgęstnieje. Zdejmij z ognia, przykryj folią i wstaw do lodówki do wystygnięcia.
Szukajcie przepisów na inne ciasta w zakładce Przepisy/Ciasta i tarty na naszej stronie.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie