Przepyszna tarta z mąki migdałowej ze świeżymi figami

Przepyszna tarta z mąki migdałowej ze świeżymi figami

Polecamy przepis na figowe ciasto. Tarta ze świeżymi, dojrzałymi figami poleca się do zrobienie, smakowania, delektowania i zjedzenia.

Przepyszna tarta ze świeżymi figami. Skoro sezon na dojrzałe figi trwa w najlepsze i są one dostępne w sklepach, to bezczelnie wykorzystaliśmy ten fakt i powstała tarta ze świeżymi figami. Zaskakujące połączenie chrupkich tekstur, słodyczy owoców i cytrynowego, delikatnego kremu. Spróbujcie, eksplozja smaków!

Przepyszna tarta z mąki migdałowej ze świeżymi figami
Przepyszna tarta z mąki migdałowej ze świeżymi figami

Składniki i przepis na kruche ciasto:

  • 160g mąki
  • 40g mąki migdałowej – mogą być zmielone migdały
  • 50g mąki z orzechów laskowych – mogą być zmielone orzechy laskowe
  • 80g cukru
  • 120g masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Kruche ciasto: zimne masło posiekaj szybko z mąką i cukrem. Dodaj żółtko oraz orzechy i wymieszaj. Wstaw owinięte w folią na godzinę do lodówki.

Przepyszna tarta z mąki migdałowej ze świeżymi figami
Przepyszna tarta z mąki migdałowej ze świeżymi figami

Składniki na krem:

  • 240ml mleka
  • 1 skórka z cytryny
  • 1 żółtko
  • 35 g cukru
  • 25 g mąki
Przepyszna tarta z mąki migdałowej ze świeżymi figami
Przepyszna tarta z mąki migdałowej ze świeżymi figami

Przepis na krem: Cukier wymieszaj z żółtkiem, dodaj skórkę z cytryny, 1/3 mleka oraz mąkę. Pozostałe mleko zagotuj i dodawaj powoli do kremu mieszając trzepaczką aby nie porobiły się grudki. Postaw na ogniu i mieszaj aż krem zgęstnieje. Zdejmij z ognia, przykryj folią i wstaw do lodówki do wystygnięcia. 

Szukajcie przepisów na inne ciasta w zakładce Przepisy/Ciasta i tarty na naszej stronie.

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *