Bruschetta z pomidorami, czosnkiem i bazylią

Bruschetta z pomidoram

Z cyklu proste przepisy na pomidory podczas sezonu: „Jej Wysokość Bruschetta”!

Bruschetta to grzanka z białego pieczywa (albo innego pieczywa wg preferencji jakie kto lubi lub może) podana z pomidorami, szczypiorkiem, cebulką, listkami bazylii. Smakuje wybornie! Wykorzystujcie sezon na pomidory! Tylko teraz smakują a nie tylko wyglądają.

Bruschetta z pomidorami
Bruschetta z pomidorami

Kilka rad dotyczących przygotowania pomidorów:

  • nacinamy skórkę pomidorów ostrym nożem, wkładamy do naczynia, zalewamy wrzątkiem na kilka minut, odlewamy wrzątek i wlewamy bardzo zimną wodę (można wrzucić też lód) , wtedy łatwo zejdzie skórka
  • z pomidorów wycinamy gniazda nasienne resztę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na sitko, żeby ociekły z nadmiaru wody
  • kroimy drobno czosnek i mieszamy z pokrojonymi pomidorami
  • kawałki pomidorów nakładamy na grzanki, posypujemy szczypiorkiem, solimy, pieprzymy, kładziemy listki bazylii
  • całość posypujemy startym serem Parmigiano Reggiano
  • skrapiamy całość oliwą z oliwek
Bruschetta z pomidorami
Bruschetta z pomidorami

Grzanki można przygotować smażąc je do zezłocenia na niewielkiej ilości oliwy lub można też wsadzić do piekarnika, opiekacza, tostera!

Bruschetta z pomidorami
Bruschetta z pomidorami

Można też zmieniać składniki i przyprawy według własnego uznania! Do dzieła póki pomidory są smaczne!

Smacznego!

Zapraszamy również po inne ciekawe przepisy na Przystawki i przekąski.

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *