Z cyklu proste przepisy na pomidory podczas sezonu: „Jej Wysokość Bruschetta”!
Bruschetta to grzanka z białego pieczywa (albo innego pieczywa wg preferencji jakie kto lubi lub może) podana z pomidorami, szczypiorkiem, cebulką, listkami bazylii. Smakuje wybornie! Wykorzystujcie sezon na pomidory! Tylko teraz smakują a nie tylko wyglądają.
Kilka rad dotyczących przygotowania pomidorów:
- nacinamy skórkę pomidorów ostrym nożem, wkładamy do naczynia, zalewamy wrzątkiem na kilka minut, odlewamy wrzątek i wlewamy bardzo zimną wodę (można wrzucić też lód) , wtedy łatwo zejdzie skórka
- z pomidorów wycinamy gniazda nasienne resztę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na sitko, żeby ociekły z nadmiaru wody
- kroimy drobno czosnek i mieszamy z pokrojonymi pomidorami
- kawałki pomidorów nakładamy na grzanki, posypujemy szczypiorkiem, solimy, pieprzymy, kładziemy listki bazylii
- całość posypujemy startym serem Parmigiano Reggiano
- skrapiamy całość oliwą z oliwek
Grzanki można przygotować smażąc je do zezłocenia na niewielkiej ilości oliwy lub można też wsadzić do piekarnika, opiekacza, tostera!
Można też zmieniać składniki i przyprawy według własnego uznania! Do dzieła póki pomidory są smaczne!
Smacznego!
Zapraszamy również po inne ciekawe przepisy na Przystawki i przekąski.
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.