Jej Wysokość Ośmiornica zawitała wiele razy za KuLISY naszej Kuchni! Tym razem została wykorzystana jako podstawa do gulaszu (ragu). Danie wyborne, smaczne i jednocześnie delikatne w smaku.
O sposobie wstępnego przyrządzania ośmiornicy pisaliśmy już wcześniej tutaj, więc nie będziemy się niepotrzebnie powtarzać. Pora na ragu!
W jednym z komentarzy zadeklarowaliśmy zrobić gulasz, tak więc się stało. Oczywiście gulasz to danie węgierskie na bazie mięsa zwierzęcego, cebuli i papryki a nie ośmiornicy. Nazwa gulasz wywodzi się od pasterzy, którzy wypasali od wiosny do jesieni bydło na nizinach. Bydło nazywano gulya, a pasterza, który je wypasał – gulyás [wym. gujasz]. Danie pasterskie, które sobie przyrządzali, nazwano więc gulaszem. Tak więc zasadne będzie używanie jednak wersji ragu z ośmiornicy, ale kto nam zabroni tu gulaszować?
Składniki (dla 3-4 osób):
- 300 g ugotowanych macek ośmiornicy
- 2 szklanki battuto (cebula, marchewka, seler naciowy, wszystko w takich samych proporcjach, pokrojone w drobną kosteczkę)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
- 1 puszka pomidorów pelati
- 3 łyżki oliwy
- 12 łyżeczki suszonego chili
- garść posiekanej bazylii
- sól i pieprz
Do rozgrzanego garnka wlej oliwę i dodaj battuto. Smażyć, do momentu aż osiągnie złoto-miedziany kolor. Ośmiornice pokroić na plasterki i dodać do battuto, smażyć kilka chwili dodając koncentrat oraz chili. Ponownie wszystko smażyć przez kilka minut, następnie przyprawić do smaku, dodać wino i pomidory pelati. Przykryć garnek, zmniejszyć ogień i gotować przez godzinę. Gdy sos będzie gotowy, dodać bazylię albo posiekaną natkę pietruszki.
Do ugotowanego ragu wrzucić ugotowany al dente makaron (calmari giganti) i wszystko razem wymieszać, a następnie podawać w głębokich talerzach. Skropić limonką albo cytryną i posypać obficie kolendrą lub natką pietruszki.
Zapraszamy po inne przepisy z ryb i owoców morza TUTAJ.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.