Idealnie kremowa zupa z pieczonego kalafiora

Idealnie kremowa i obłędnie smaczna zupa z pieczonego kalafiora

Idealnie kremowa i obłędnie smaczna zupa z pieczonego kalafiora zawładnie Waszymi sercami i będziecie ją chcieli jeść codziennie!

Idealnie kremowa i obłędnie smaczna zupa z pieczonego kalafiora. Pokazaliśmy już świetny przepis na zwykłego kalafiora według Ottolenghiego przyszedł więc czas na genialnie smakującą zupę krem z udziałem tego warzywa z rodziny kapustowatych. Pogodowa aura wokół taka sobie, więc przyda się rozgrzewający krem. Ten przepis zmienia zwykłego, pospolitego kalafiora w wykwintne danie o „zajedwabistym” smaku.

Idealnie kremowa i obłędnie smaczna zupa z pieczonego kalafiora

Składniki dla 5-6 porcji:

• 1 duży kalafior lub 2 mniejsze

• oliwa

• 1,5l bulionu warzywnego (my zastosowaliśmy 2 kostki rozpuszczone w wodzie)

• 3 łyżki masła

• 100 ml słodkiej śmietanki

• szczypta mielonego imbiru oraz szczypta gałki muszkatołowej, szczypta soli i pieprzu, oliwa z pestek dyni, dowolne prażone na suchej patelni orzechy, orzeszki pini, słonecznik

• zioła do dekoracji

Idealnie kremowa i obłędnie smaczna zupa z pieczonego kalafiora
Idealnie kremowa i obłędnie smaczna zupa z pieczonego kalafiora

Przepis:

Kalafior kroimy w różyczki. Kilka większych kroimy na plastry, które posłużą do dekoracji. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na nim różyczki kalafiora i skrapiamy oliwą. Pieczemy 30 minut, aż się zarumieni/zbrązowi.

Upieczony kalafior wkładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy 25-30 minut na małym ogniu, aż będzie się rozpadał. Dodajemy masło, śmietankę, przyprawy i wszystko dokładnie miksujemy w blenderze. Jeżeli konsystencja nie jest wystarczająco gładka, krem można dodatkowo przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach.

Plastry kalafiora skrapiamy oliwą, solimy i podsmażamy na patelni grillowej lub zapiekamy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 230°C. Po wlaniu zupy do talerzy całość skrapiamy oliwą z pestek dyni, posypujemy prażonymi posiekanymi orzechami. Wykładamy plastry kalafiora, dekorujemy ziołami.

Idealnie kremowa i obłędnie smaczna zupa z pieczonego kalafiora
Idealnie kremowa i obłędnie smaczna zupa z pieczonego kalafiora

Przepis na pieczonego kalafiora według Ottolenghiego znajdziecie TUTAJ.

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *