Szparagi z kaszą gryczaną i suszonymi pomidorkami

sałatka wykorzystująca szparagi z kaszą gryczaną i suszonymi pomidorkami

Bardzo smaczna sałatka zawierająca szparagi z kaszą gryczaną i suszonymi pomidorkami, którą warto zrobić samemu.

Szparagi z kaszą gryczaną? Czy to się uda? Zarzuciliśmy wędkę z przynętą w Internety i uzyskaliśmy kilka propozycji, jednak ta szczególnie ujęła nasze serca i kubki smakowe bowiem wykorzystywała większość lubianych przez nas składników (no powiedzmy poza kaszą gryczaną, bo tu mamy podzielone zdania). Powstała więc sałatka ze szparagami, kaszą gryczaną i suszonymi pomidorkami. A musiała powstać szybko w ciągu 30-40 minut przed wyjazdem, więc jednocześnie potwierdzamy, że da się ją zrobić w skończonym czasie i w dodatku smakuje rewelacyjnie. Zdjęcia tym razem nie są spektakularne (dobrze, że w ogóle są!), ale na wyjściu udało się „cyknąć” jedno.

sałatka wykorzystująca szparagi z kaszą gryczaną i suszonymi pomidorkami
sałatka wykorzystująca szparagi z kaszą gryczaną i suszonymi pomidorkami

Składniki na 2 porcje: 

  • 100g kaszy gryczanej (2 woreczki lub szklanka kaszy na wagę)
  • 2 łyżki oleju
  • duża cebula
  • 5-7 zielonych szparagów
  • 10-12 suszonych pomidorków w zalewie
  • kilka grubo posiekanych orzechów włoskich (można też popróbować pistacjowych lub piniowych)
  • duża szczypta czerwonego lub białego pieprzu, sól, szczypta chili
  • pół łyżeczki skórki startej z cytryny (tylko żółta część, najlepiej z owoców eko, bez wosku)
  • 1-2 łyżeczek soku z cytryny
  • siekana natka pietruszki lub kolendry
  • kilka włoskich, pistacjowych lub piniowych, grubo posiekanych orzechów
  • 1/2 piersi z kurczaka
  • 15 dag bekonu

Przepis:

Ugotować kaszę gryczaną. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę lub cienkie plastry i podsmażyć krótko do zrumienienia, po czym wyjąć na talerz z papierem i odsączyć z tłuszczu. Patelni po mięsie nie myć. Dolać trochę oleju (lub oliwy). Wrzucić na nią cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilę smażyć na niedużym ogniu do lekkiego zeszklenia. Szparagi umyć, odłamać grubsze, zdrewniałe końcówki. Pokroić w centymetrowe kawałki. Główki odłożyć. Części szparagów bez główek dodać do cebuli i smażyć pod przykryciem 3-5minut aż zmiękną. Dorzucić główki, ponieważ są delikatniejsze wymagają krótszej obróbki termicznej. Całość smażyć kolejne dwie minuty. Posolić, dodać pieprz, skórkę z cytryny, polać sokiem z cytryny i dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory. Następnie dodać ugotowaną kaszę a potem wszystko razem wymieszać. Wyłożyć na talerze lub do miseczek, nałożyć usmażone mięso i posypać siekaną zieleniną oraz pokruszonymi orzechami.

Więcej przepisów na szparagi znajdziecie w naszej sekcji Na skróty/Szparagi.

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Przepis inspirowany wpisem na portalu Niebo w Gębie.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *