Bardzo smaczna sałatka zawierająca szparagi z kaszą gryczaną i suszonymi pomidorkami, którą warto zrobić samemu.
Szparagi z kaszą gryczaną? Czy to się uda? Zarzuciliśmy wędkę z przynętą w Internety i uzyskaliśmy kilka propozycji, jednak ta szczególnie ujęła nasze serca i kubki smakowe bowiem wykorzystywała większość lubianych przez nas składników (no powiedzmy poza kaszą gryczaną, bo tu mamy podzielone zdania). Powstała więc sałatka ze szparagami, kaszą gryczaną i suszonymi pomidorkami. A musiała powstać szybko w ciągu 30-40 minut przed wyjazdem, więc jednocześnie potwierdzamy, że da się ją zrobić w skończonym czasie i w dodatku smakuje rewelacyjnie. Zdjęcia tym razem nie są spektakularne (dobrze, że w ogóle są!), ale na wyjściu udało się „cyknąć” jedno.
Składniki na 2 porcje:
- 100g kaszy gryczanej (2 woreczki lub szklanka kaszy na wagę)
- 2 łyżki oleju
- duża cebula
- 5-7 zielonych szparagów
- 10-12 suszonych pomidorków w zalewie
- kilka grubo posiekanych orzechów włoskich (można też popróbować pistacjowych lub piniowych)
- duża szczypta czerwonego lub białego pieprzu, sól, szczypta chili
- pół łyżeczki skórki startej z cytryny (tylko żółta część, najlepiej z owoców eko, bez wosku)
- 1-2 łyżeczek soku z cytryny
- siekana natka pietruszki lub kolendry
- kilka włoskich, pistacjowych lub piniowych, grubo posiekanych orzechów
- 1/2 piersi z kurczaka
- 15 dag bekonu
Przepis:
Ugotować kaszę gryczaną. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę lub cienkie plastry i podsmażyć krótko do zrumienienia, po czym wyjąć na talerz z papierem i odsączyć z tłuszczu. Patelni po mięsie nie myć. Dolać trochę oleju (lub oliwy). Wrzucić na nią cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilę smażyć na niedużym ogniu do lekkiego zeszklenia. Szparagi umyć, odłamać grubsze, zdrewniałe końcówki. Pokroić w centymetrowe kawałki. Główki odłożyć. Części szparagów bez główek dodać do cebuli i smażyć pod przykryciem 3-5minut aż zmiękną. Dorzucić główki, ponieważ są delikatniejsze wymagają krótszej obróbki termicznej. Całość smażyć kolejne dwie minuty. Posolić, dodać pieprz, skórkę z cytryny, polać sokiem z cytryny i dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory. Następnie dodać ugotowaną kaszę a potem wszystko razem wymieszać. Wyłożyć na talerze lub do miseczek, nałożyć usmażone mięso i posypać siekaną zieleniną oraz pokruszonymi orzechami.
Więcej przepisów na szparagi znajdziecie w naszej sekcji Na skróty/Szparagi.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie
Przepis inspirowany wpisem na portalu Niebo w Gębie.