Faszerowana, meksykańska papryka Poblano zapiekana z serem

Papryka Poblano

Pikantna papryka Poblano. Zrobiliśmy potrawę, która wyeksponowała pikanterię papryki i współgra z farszem oraz zapiekanym serem. Wyszła idealna kompozycja smakowa i kolorystyczna.

Meksykańska papryka Poblano ma charakterystyczny pikantny posmak (nie ukrywajmy, jest ostra, ale nie ekstremalnie). Warto ją wykorzystać w różnych daniach, w których ostre smaki zrównoważy coś innego jak na przykład pomidory, fasola, komosa, ryż. Przygotowaliśmy pieczoną Poblano z autorskim nadzieniem wykorzystującym komosę ryżową, czarną fasolę i kiełbasę chorizo.

Składniki na nadzienie:

  • 4 świeże papryki Poblano (można ją nabyć w sklepie MedinaMarket)
  • 100g komosy ryżowej (gotować zgodnie z wytycznymi na opakowaniu)
  • 200g kiełbasy chorizo naturale (Alejandro Iberico) nie ostra, ponieważ papryka jest już pikantna
  • 1 puszka (400ml) pomidorów w zalewie
  • 1 mała puszka (125g) czarnej fasoli
  • 100g ser gruyere (my zastosowaliśmy dodatkowo tartą mozzarellę)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
Papryka Poblano
Papryka Poblano

Składniki na sos pomidorowy:

  • puszka (400ml) pomidorów w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • oliwa
  • sól, pieprz
Papryka Poblano
Papryka Poblano

Umytą paprykę wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z funkcją grilla lub po prostu grillujemy/opalamy nad ogniem do momentu aż zacznie robić się ciemna a skórka zacznie wysychać i odchodzić od miąższu. Wkładamy wtedy gorące papryki do foliowego woreczka (my stosujemy woreczki z zamknięciem zip) i zamykamy, czekając aż się zaparzy. Wyciągamy pojedynczo i obieramy ze skórki. Łatwiej ją wtedy obrać. Rozcinamy papryki wzdłuż i delikatnie wyciągamy środek (usuwamy tylko gniazda nasienne) zostawiając zieloną powłokę i ogonek. Staramy się ich nie „roztargać” za bardzo, żeby można było do nich wsadzić później farsz.

Papryka Poblano
Papryka Poblano

Przepis na farsz i sos pomidorowy:

Na rozgrzanej na patelni oliwie (około 2 łyżki) smażyć pokrojoną w kostkę cebulę do momentu aż zacznie być złocista. Dodać pokrojony w drobną kosteczkę lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć całość jeszcze przez około 1-2 minut, uważając, żeby czosnek się nie spalił, bo będzie gorzki. Pomidorowy sos jest gotowy!

Papryka Poblano
Papryka Poblano

Pokroić w kostkę kiełbasę chorizo. Smażyć do wytopienia tłuszczu. Odsączyć na papierze. Ponownie rozgrzać patelnię z oliwą. Wsypać przesmażoną kiełbasę i pomidory z puszki (drugą puszkę!). Całość trzymać na małym ogniu do połączenia smaków i delikatnego zredukowania. Dodać czarną fasolę. Próbować podczas gotowania i przyprawiać według własnego uznania. Proponujemy nie przesadzać z ostrymi przyprawami ponieważ papryka Poblano sama w sobie jest już przyjemnie „piekąca”. Na koniec dodać ugotowaną komosę i wszystko dokładnie wymieszać.

Papryka Poblano
Papryka Poblano

Przygotowanym nadzieniem nafaszerować obrane wcześniej ze skórki papryki Poblano. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym na pomidorowym sosie. Całość posypać startym serem (u nas dwa rodzaje: gruyere oraz mozzarella) a następnie zapiec w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni do momentu podgrzania się papryk z farszem oraz roztopienia się serów. Nie trzeba wszystkiego długo trzymać w piekarniku ponieważ składniki są już po obróbce termicznej.

Papryka Poblano
Papryka Poblano

Serwować na ciepło.

Papryka Poblano
Papryka Poblano

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *