Pieczony kalafior według przepisu Ottolenghiego

Pieczony kalafior według przepisu Ottolenghiego

Pieczony kalafior według przepisu Ottolenghiego staje się zjawiskowy za sprawą kilku dodatków.

Zwykły kalafior przyrządzony w niezwykły sposób! Zyskuje niesamowicie na smaku i wygląda jak przysłowiowy milion dolarów. Może być przystawką do dania głównego, albo uzupełniać jakieś danie główne. Jeśli nie macie go jeszcze w domu to polecamy szybko zakupić i przy okazji nabyć pastę tahini! Przyda się do zrobienia kalafiora. Prosto, smacznie i szybko! Pieczony kalafior według przepisu zaczerpniętego z książki „Prosto” Ottolenghiego.

Pieczony kalafior według przepisu Ottolenghiego
Pieczony kalafior według przepisu Ottolenghiego

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 45 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól w płatkach
Pieczony kalafior według przepisu Ottolenghiego
Pieczony kalafior według przepisu Ottolenghiego

Sos:

80g pasty z tahini, 80ml wody, 2 łyżki cytryny, 15g liści natki pietruszki, mały ząbek czosnku, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na gładką pastę. 

Przepis:

Do garnka włożyć kalafior (łodygą do góry), wlać wodę do 3/4 wysokości kalafiora. Wyjąć kalafior, posolić wodę, zagotować, z powrotem włożyć kalafior, gotować 6 minut. Wyjąć warzywo z wody i przełożyć do durszlaka na 10 minut.

W miseczce wymieszać masło z oliwą.

Piekarnik nagrzać do 170 st C (zastosować termoobieg).

Kalafior przełożyć na blachę (głową/kwiatem do góry), można też piec w okrągłej formie do ciasta. Piec 1,5-2 godziny (czasami wystarczy 1 godzina, wszystko zależy od wielkości kalafiora). Podczas pieczenia co jakiś czas polewać górę kalafiora roztopionym masłem z blaszki. Podawać ciepły kalafior na talerzu, polać obficie sosem lub położyć go w sosie. 

Pieczony kalafior według przepisu Ottolenghiego
Pieczony kalafior według przepisu Ottolenghiego

Ten przepis powstał na podstawie książki „Prosto” Yotama Ottolenghiego (z małymi modyfikacjami własnymi).

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *