Pieczony kalafior według przepisu Ottolenghiego staje się zjawiskowy za sprawą kilku dodatków.
Zwykły kalafior przyrządzony w niezwykły sposób! Zyskuje niesamowicie na smaku i wygląda jak przysłowiowy milion dolarów. Może być przystawką do dania głównego, albo uzupełniać jakieś danie główne. Jeśli nie macie go jeszcze w domu to polecamy szybko zakupić i przy okazji nabyć pastę tahini! Przyda się do zrobienia kalafiora. Prosto, smacznie i szybko! Pieczony kalafior według przepisu zaczerpniętego z książki „Prosto” Ottolenghiego.
Składniki:
- 1 kalafior
- 45 g masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól w płatkach
Sos:
80g pasty z tahini, 80ml wody, 2 łyżki cytryny, 15g liści natki pietruszki, mały ząbek czosnku, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na gładką pastę.
Przepis:
Do garnka włożyć kalafior (łodygą do góry), wlać wodę do 3/4 wysokości kalafiora. Wyjąć kalafior, posolić wodę, zagotować, z powrotem włożyć kalafior, gotować 6 minut. Wyjąć warzywo z wody i przełożyć do durszlaka na 10 minut.
W miseczce wymieszać masło z oliwą.
Piekarnik nagrzać do 170 st C (zastosować termoobieg).
Kalafior przełożyć na blachę (głową/kwiatem do góry), można też piec w okrągłej formie do ciasta. Piec 1,5-2 godziny (czasami wystarczy 1 godzina, wszystko zależy od wielkości kalafiora). Podczas pieczenia co jakiś czas polewać górę kalafiora roztopionym masłem z blaszki. Podawać ciepły kalafior na talerzu, polać obficie sosem lub położyć go w sosie.
Ten przepis powstał na podstawie książki „Prosto” Yotama Ottolenghiego (z małymi modyfikacjami własnymi).
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie