Danie proste, smaczne i nie wymagające specjalnego wysiłku, jednak przygotowanie zabiera trochę czasu, ale czego się nie robi, żeby wyglądało ładnie i smakowało! Zresztą dobrze zrobiona wołowina zawsze smakuje!
Smażona wołowina z cukinią oraz marchewką zachwyci Was delikatnością i różnorodnością smaków.
Składniki:
- 40 dag wołowiny (najlepiej z polędwicy wołowej)
- 1 żółta papryka
- 2 średnie cukinie
- 2 marchewki
- 2 cebule
- kawałek imbiru
- 20 ml sosu sojowego
- 5 gałązek natki pietruszki
- oliwa extra virgin
- sól i pieprz
Przepis:
Marchewkę i imbir obrać i pokroić w słupki. Cukinię (części twarde), paprykę oraz cebulę pokroić w cienkie plasterki. Wołowinę pokroić również cienkie plastry. Rozgrzać oliwę na patelni i w pierwszej kolejności wrzucić imbir. Po minucie dodać marchewkę i smażyć 2-3 minuty. Następnie wrzucić cebulę, cukinię i paprykę i smażyć 2-3 minuty. Warzywa zdjąć z patelni na talerz. Plasterki wołowiny wrzucić na rozgrzaną patelnie i smażyć przez 2-3 minuty – nie za długo, bo zrobi się twarda – i dorzucić przygotowane wcześniej warzywa wlać sos sojowy i dobrze wymieszać. Podawać z ryżem lub białym pieczywem, posypane natką pietruszki.
Smacznego!
Wrzucamy ten przepis do sekcji DANIA GŁÓWNE.
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.