Przepis na tą wspaniałą potrawę znajdziecie we wpisie poniżej, podkreślimy tylko, że zuppa di cozze jest naprawdę PROSTA i PYSZNA!!! Nie trzeba żadnych zdolności kulinarnych, żeby ją przygotować. Wystarczy zrobić, podać i delektować się delikatnością małż w towarzystwie sosu pomidorowego.
Szybkie zakupy na Starym Kleparzu w Krakowie, w naszym ulubionym sklepie rybnym DORADA i mimo późnej pory drogą kupna nabyliśmy 2kg małż (lub jak kto woli muli) i 200 gramów (tyle tylko było) vongoli. Wykorzystaliśmy to wszystko robiąc tradycyjną zuppa di cozze. Prosta, smaczna i pożywna. Przy okazji w sklepie DORADA „strzeliliśmy” po jednej świeżej ostrydze! (tradycji musiało się stać zadość!).
Warto dobrze wyszorować i oczyścić muszle z pozostałości i chociaż kupujemy już czyste to warto zadbać, żeby piasek nie skrzypiał w zębach.
Podstawowa zasada: jeśli muszla jest otwarta przed gotowaniem – wyrzucić! Jeśli jest zamknięta po gotowaniu też wyrzucić. Szkoda zdrowia dla kilku zepsutych, więc warto pamiętać o tej zasadzie.
Składniki dla 4 osób:
- 2kg muli (tu dodatkowo vongole)
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1-2 ząbków czosnku
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- natka pietruszki
- 250ml (szklanka) białego, wytrawnego wina
- oliwa z oliwek
- mała pikantna papryczka (świeża lub w proszku)
- sól, pieprz
Przepis:
Rozgrzać oliwę w garnku, wrzucić pokrojony czosnek i cebulę, dodać pomidory, dodać papryczkę, posolić i popieprzyć do smaku, gotować przez około 10 minut, dolać białego wina, po zredukowaniu całości wrzucić mule i gotować jeszcze przez około 10 minut pod pokrywką. Posypać pokrojoną pietruszką. Podawać gorące.
Przyda się też bagietka lub białe pieczywo. Można zrobić grzanki.
Smacznego! Zapraszamy do zakładki: Ryby i owoce morza po więcej przepisów!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie