Spróbujcie samemu zrobić wegetariańskie curry z kalafiora. Wychodzi petarda smakowa i wcale nie brakuje w składzie mięsa. Delikatne w smaku, pikantne, rozgrzewające i aromatyczne.
Nazwa pochodzi od tamilskiego kari, dosłownie „sos”. Sama potrawa jest znana pod tą nazwą w wielu krajach południowo-wschodniej Azji. Istnieje nawet adaptowane do japońskich upodobań kare raisu – curry z ryżem. Na Zachodzie nazwa „curry” kojarzy się bardziej z gotową mieszanką odpowiednich przypraw sproszkowanych (proszek curry, angielskie curry powder), niekiedy zmieszanych z olejem lub ghi (pasta curry, angielskie curry paste). Zwyczaj mielenia przypraw „na zapas” został wprowadzony przez brytyjskich kolonizatorów, wracających z Indii do kraju w XVIII wieku. Do niedawna był niemal niespotykany w samych Indiach. A u nas wegetariańskie curry z kalafiora i batatów. A do tego (opcjonalnie) placki z pełnoziarnistej mąki pieczone na patelni bez tłuszczu.

Składniki potrzebne do przygotowania curry:
- olej – 3 łyżki
- imbir – kawałek 5 cm
- czosnek – 2 ząbki
- szalotka – duża 1 szt.
- chili małe – 1 szt.
- bataty średnie – 2 szt. ok. 500 g
- kalafior średni – ok. 450 g
- kmin rzymski – 1 łyżeczka
- cynamon – ½ łyżeczki
- curry – 3 łyżeczki
- kurkuma – ½ łyżeczki
- passata (przecier pomidorowy) – 400 g
- woda – 250 ml

Składniki do położenia na talerzu: gęsty jogurt, pestki dyni, zioła: kolendra, szczypior

Placki smażone na patelni bez tłuszczu:
- mąka pełnoziarnista – 300 g
- woda ciepła ok. 150 ml
- olej 1 łyżka

Przygotowanie potrawy:
Imbir zetrzeć na tarce, posiekać szalotkę i czosnek, pokroić chili. Bataty obierać, pokroić w kostkę o boku ok. 2,5 cm. Kalafiora podzielić na różyczki.Do garnka wrzuć imbir, szalotkę, czosnek i chili, wlej olej. Smaż przez 2 minuty. Dodać bataty, smażyć mieszając przez 3 minuty, dorzucić kalafiora. Po 2 minutach wsypać przyprawy, wymieszać, wlać passatę i wodę. Gotować przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie (my wybieramy jednak wersję al dente).
Receptura przygotowania placków: mąkę wsypać do miski, dodać łyżkę oleju i 150 ml ciepłej wody (wlewać stopniowo). Zagnieść ciasto, podzielić na 8 części, zrobić placki i rozwałkować, kłaść na rozgrzanej patelni i smaż (bez tłuszczu) po ok. 1–1.5 minuty z każdej strony.
Curry nałożyć do talerzy, udekorować jogurtem, pestkami dyni i ziołami.

Smacznego!
Inne przepisy na kalafiora i brokuły znajdziecie w zakładce: Na skróty/Kalafior, brokuły.
Znajdziecie nas również na Facebooku oraz Instagramie.