Wegetariańskie curry z kalafiora i batatów

Wegetariańskie curry z kalafiora i batatów

Spróbujcie samemu zrobić wegetariańskie curry z kalafiora. Wychodzi petarda smakowa i wcale nie brakuje w składzie mięsa. Delikatne w smaku, pikantne, rozgrzewające i aromatyczne.

Nazwa pochodzi od tamilskiego kari, dosłownie „sos”. Sama potrawa jest znana pod tą nazwą w wielu krajach południowo-wschodniej Azji. Istnieje nawet adaptowane do japońskich upodobań kare raisu – curry z ryżem. Na Zachodzie nazwa „curry” kojarzy się bardziej z gotową mieszanką odpowiednich przypraw sproszkowanych (proszek curry, angielskie curry powder), niekiedy zmieszanych z olejem lub ghi (pasta curry, angielskie curry paste). Zwyczaj mielenia przypraw „na zapas” został wprowadzony przez brytyjskich kolonizatorów, wracających z Indii do kraju w XVIII wieku. Do niedawna był niemal niespotykany w samych Indiach. A u nas wegetariańskie curry z kalafiora i batatów. A do tego (opcjonalnie) placki z pełnoziarnistej mąki pieczone na patelni bez tłuszczu. 

Wegetariańskie curry z kalafiora i batatów
Wegetariańskie curry z kalafiora i batatów

Składniki potrzebne do przygotowania curry:

  • olej – 3 łyżki
  • imbir – kawałek 5 cm
  • czosnek – 2 ząbki
  • szalotka – duża 1 szt.
  • chili małe – 1 szt.
  • bataty średnie – 2 szt. ok. 500 g
  • kalafior średni – ok. 450 g
  • kmin rzymski – 1 łyżeczka
  • cynamon – ½ łyżeczki
  • curry – 3 łyżeczki
  • kurkuma – ½ łyżeczki
  • passata (przecier pomidorowy) – 400 g
  • woda – 250 ml
Wegetariańskie curry z kalafiora i batatów
Wegetariańskie curry z kalafiora i batatów

Składniki do położenia na talerzu: gęsty jogurt, pestki dyni, zioła: kolendra, szczypior

Wegetariańskie curry z kalafiora i batatów
Wegetariańskie curry z kalafiora i batatów

Placki smażone na patelni bez tłuszczu:

  • mąka pełnoziarnista – 300 g
  • woda ciepła ok. 150 ml
  • olej 1 łyżka
Wegetariańskie curry z kalafiora i batatów
Wegetariańskie curry z kalafiora i batatów

Przygotowanie potrawy:

Imbir zetrzeć na tarce, posiekać szalotkę i czosnek, pokroić chili. Bataty obierać, pokroić w kostkę o boku ok. 2,5 cm. Kalafiora podzielić na różyczki.Do garnka wrzuć imbir, szalotkę, czosnek i chili, wlej olej. Smaż przez 2 minuty. Dodać bataty, smażyć mieszając przez 3 minuty, dorzucić kalafiora. Po 2 minutach wsypać przyprawy, wymieszać, wlać passatę i wodę. Gotować przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie (my wybieramy jednak wersję al dente).

Receptura przygotowania placków: mąkę wsypać do miski, dodać łyżkę oleju i 150 ml ciepłej wody (wlewać stopniowo). Zagnieść ciasto, podzielić na 8 części, zrobić placki i rozwałkować, kłaść na rozgrzanej patelni i smaż (bez tłuszczu) po ok. 1–1.5 minuty z każdej strony.

Curry nałożyć do talerzy, udekorować jogurtem, pestkami dyni i ziołami.

Smacznego!

Inne przepisy na kalafiora i brokuły znajdziecie w zakładce: Na skróty/Kalafior, brokuły.

Znajdziecie nas również na Facebooku oraz Instagramie.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *