Prosta i smaczna przystawka z kurczaka i chorizo.
Potrzebujecie coś prostego i szybkiego do zrobienia, a jednocześnie smacznego i to z niebywałym połączeniem smaków ostrych, słodkich? Przystawka z kurczaka z pikantną, papryką, hiszpańską kiełbasą chorizo, sokiem z pomarańczy i łodygami czosnku (w oryginalnym przepisie był czosnek, ale my zrobiliśmy z cebulką dymką) taka właśnie jest.
Czas przygotowania: ok. 20 minut (plus czas duszenia)
- 1 porcja ok. 345 kcal/1449 kJ
- 31 g białka, 21 g tłuszczu,
- 8 g węglowodanów
Składniki na 4 porcje:
- 400 g filetu z kurczaka
- 100 g chorizo
- 3 papryki
- 1 pęczek cebulki dymki
- 1 pomarańcza
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Przepis:
- Kurczaka oraz chorizo pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, przepołowić, usunąć pestki i miąższ, a następnie pokroić w cienkie paski.
- Cebulkę umyć, otrząsnąć z wody i pokroić (w oryginalnym przepisie był czosnek bulwiasty, ale nie mieliśmy, więc zastąpiliśmy cebulką)
- Pomarańczę umyć, wytrzeć do sucha i cienko zetrzeć skórę. Z połowy wycisnąć sok.
- W misce wymieszać mięso kurczaka z kawałkami kiełbasy, papryką, 2/3 czosnku, skórką i sokiem z pomarańczy oraz 2 łyżkami oliwy.
- Na patelni rozgrzać resztę oliwy i porcjami smażyć w niej po około 7 minut mięso z warzywami, aż mięso nabierze brązowego koloru. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać resztą cebulki lub czosnku i podawać.
Można podawać z chlebem, grzankami albo ryżem.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie
Przepis zaczerpnięty z książeczki „Przekąski. Pomysłowe przystawki z różnych krajów”, wydawnictwo WELTBILD Media sp. z o.o. sp.k.