Urokliwe, mocno migdałowe z lekką nutą anyżu oraz wybitnie smaczne – ciasteczka sycylijskie zrobione według przepisu Niki Segnit. Te smakowite słodkości zadomowiły się u nas na stałe.
W Święta (a najlepiej przed Świętami!) warto zrobić właśnie takie smakołyki. Znikną na długo zanim siądziecie do Wigilijnego stołu. Ciasteczka sycylijskie są proste w wykonaniu i niezwykle smaczne.
Składniki:
- 75g miękkiego masła
- 60g cukru
- 1 żółtko
- 90g mąki
- 60g mąki z migdałów
- 1 łyżeczka ziaren anyżu
- 1 łyżka esencji migdałowej (my zastosowaliśmy wino migdałowe z Sycylii)
- garść całych migdałów
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni. Wszystkie składniki mieszamy a następnie wyrabiamy na gładkie ciasto. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy ją i do każdej wciskamy migdał. Pieczemy 25 minut. Całość posypujemy cukrem pudrem.
Zróbcie od razu z podwójnej porcji, bo znikają w błyskawicznym tempie!
Smacznego!
Zapraszamy po inne przepisy na Święta do naszej zakładki „Na Święta”, na pewno coś się Wam spodoba i spróbujecie to zrobić sami!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie
Przepis zaczerpnęliśmy z papierowej gazety „KUCHNIA magazyn dla smakoszy” nr 08/2019, ale możecie poszukać w Internetach i znaleźć wersję elektroniczną.