Ciasteczka sycylijskie według przepisu Niki Segnit

Ciasteczka sycylijskie według przepisu Niki Segnit

Urokliwe, mocno migdałowe z lekką nutą anyżu oraz wybitnie smaczne – ciasteczka sycylijskie zrobione według przepisu Niki Segnit. Te smakowite słodkości zadomowiły się u nas na stałe.

W Święta (a najlepiej przed Świętami!) warto zrobić właśnie takie smakołyki. Znikną na długo zanim siądziecie do Wigilijnego stołu. Ciasteczka sycylijskie są proste w wykonaniu i niezwykle smaczne.

Ciasteczka sycylijskie według przepisu Niki Segnit
Ciasteczka sycylijskie według przepisu Niki Segnit

Składniki:

  • 75g miękkiego masła
  • 60g cukru
  • 1 żółtko
  • 90g mąki
  • 60g mąki z migdałów
  • 1 łyżeczka ziaren anyżu
  • 1 łyżka esencji migdałowej (my zastosowaliśmy wino migdałowe z Sycylii)
  • garść całych migdałów

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni. Wszystkie składniki mieszamy a następnie wyrabiamy na gładkie ciasto. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy ją i do każdej wciskamy migdał. Pieczemy 25 minut. Całość posypujemy cukrem pudrem.

Ciasteczka sycylijskie według przepisu Niki Segnit
Ciasteczka sycylijskie według przepisu Niki Segnit

Zróbcie od razu z podwójnej porcji, bo znikają w błyskawicznym tempie!

Smacznego!

Zapraszamy po inne przepisy na Święta do naszej zakładki „Na Święta”, na pewno coś się Wam spodoba i spróbujecie to zrobić sami!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Przepis zaczerpnęliśmy z papierowej gazety „KUCHNIA magazyn dla smakoszy” nr 08/2019, ale możecie poszukać w Internetach i znaleźć wersję elektroniczną.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *