Dublin. Irlandia. Czerwiec 2023. Podróż kulinarna.

Dublin. Irlandia. Czerwiec 2023. Podróż kulinarna.

Tym razem celem naszej podróży został Dublin. Irlandia. Postanowiliśmy zmienić kierunek z południowych, ciepłych krajów na ojczyznę whisky oraz piwa Guinness.

Dublin. Irlandia. Ojczyzna druidów, elfów i smoków. Kolebka kultury celtyckiej, kraj klifów i pubów. Polecieliśmy z nastawieniem, że pogoda nam nie będzie sprzyjać tymczasem podczas czterech dni było ciepło, pięknie i słonecznie. Jeden dzień nieco zachmurzony i padało tylko przez dwie godziny, ale akurat wtedy wykorzystaliśmy sposobność posiedzenia w przycmentarnym barze, w którym pojawiał się również swego czasu Anthony Bourdain, o czym przeczytaliśmy w książce „Dookoła świata. Niepokorny przewodnik kulinarny„. Oj działo się przez te cztery dni. Nie-krótka relacja zwiedzania i przyjemności kulinarnych w wersji pisemno-obrazkowej poniżej.

Dublin. Irlandia. Brama St James browaru Guinness.
Dublin. Irlandia. Brama St James browaru Guinness.

1. Pierszy lunch w The Bull&Castle Steakhouse

Późny lunch po przylocie do Dublina zamienił nam się w późny obiad, ale warto było. Zaglądnęliśmy do The Bull&Castle Steakhouse (vis a vis katedry Chrystusa) i zostaliśmy na dłużej.

Dublin. Irlandia. The Bull&Castle Steakhouse
Dublin. Irlandia. The Bull&Castle Steakhouse

Spróbowaliśmy sałatki z wołowiną, kaszą bulgur i warzywami oraz duszonych w sosie jagnięcych wątróbek w towarzystwie grzanek a na deser 🤭 średnio wysmażony steak ribeye z sosem winnym, z pieczonym ziemniakiem oraz smażonymi krążkami cebuli.

Dublin. Irlandia. The Bull&Castle Steakhouse. Sezonowana wołowina.
Dublin. Irlandia. The Bull&Castle Steakhouse. Sezonowana wołowina.

…no i oczywiście wszechkrólujący tutaj Guinness! 🖤🖤🖤 …w którym się zakochaliśmy na zabój!

2. The Brazen Head – najstarszy pub w Dublinie

Link do strony pubu The Brazen Head znajdziecie TUTAJ.

Dublin. Irlandia. The Brazen Head Pub
Dublin. Irlandia. The Brazen Head Pub
Dublin. Irlandia. The Brazen Head Pub
Dublin. Irlandia. The Brazen Head Pub

3. Temple Bar – dzielnica pubów oraz ikoniczny The Temple Bar

Link do The Temple Bar znajdziecie TUTAJ.

Dublin. Irlandia. The Temple Bar
Dublin. Irlandia. The Temple Bar
Dublin. Irlandia. Czerwiec 2023
Dublin. Irlandia. Czerwiec 2023

4. Restauracja The Church w byłym kościele

Link do restauracji The Church znajdującej się na rogu Mary Street oraz Jervis St. znajdziecie TUTAJ. Wpadliśmy tutaj dosłownie na jednego drinka a przy okazji posłuchaliśmy muzyki na żywo i oglądnęliśmy tradycyjne irlandzkie tańce. Zdobycie stolika jest trudne, ale nie niemożliwe. Warto zadbać o to wcześniej rezerwując sobie miejsce na kolację.

5. Typowo irlandzkie śniadanie

A tu mamy śniadanie typowo irlandzkie (podobno jak się zapytacie Irlandczyków czym się to różni od brytyjskiego to się obruszą i obrażą, bo to przecież irlandzkie) oraz śniadanie vege z pieczonymi pomidorami, guacamole, szpinakiem, pieczarkami portobello a wszystko podane na grzankach i posypane chrupiącymi frytkami z batatów (sweet potatos). Strona tej restauracji: https://www.tastecatering.ie/

Śniadanie numer 1

Przy okazji warto pamiętać, że do 10.30 nie podają w knajpach alkoholu, mimo, że potem leje się strumieniami, rynnami, rynsztokami!

Dublin. Irlandia. Czerwiec 2023
Dublin. Irlandia. Czerwiec 2023

Śniadanie dzień drugi.

  • jajka po benedyktyńsku, ale wersja irlandzka z kaszanką
  • tym razem zestaw wegetariański, bo z jajkiem sadzonym
  • zielone smoothie z jabłek, awokado, jarmużem, i lemonki z miętą
Dublin. Irlandia. Czerwiec 2023
Dublin. Irlandia. Czerwiec 2023

Śniadanie dzień trzeci.

  • smashed avocado & poached eggs (w wersji z pomidorami i pieczonymi batatami, pieczarką i smażonym chorizo w pikantnej polewie z orzechami)
  • truskawkowe smoothie, zielona herbata, kawa
Dublin. Irlandia. Czerwiec 2023
Dublin. Irlandia. Czerwiec 2023
Dublin. Irlandia. Czerwiec 2023
Dublin. Irlandia. Czerwiec 2023

6. Półwysep Howth, restauracje i bary na molo oraz w miasteczku

Dublin. Irlandia. Półwysep Howth
Dublin. Irlandia. Półwysep Howth
Dublin. Irlandia. Półwysep Howth
Dublin. Irlandia. Półwysep Howth

Lunch w wiosce rybackiej na półwyspie Howth w restauracji Crabby Jo’s

  • zupa rybna tradycyjna, irlandzka zwana chowder
  • ostrygi, czyli lokalny przysmak
  • fish&chips czyli jak u nas 😉 ryba w panierce z frytkami
  • piwo Guinness oczywiście!
Dublin. Irlandia. Półwysep Howth
Dublin. Irlandia. Półwysep Howth
Dublin. Irlandia. Półwysep Howth
Dublin. Irlandia. Półwysep Howth

Wyśmienita kolacja na molo w Howth w The Pier House. I do tego spotkaliśmy rodaczkę Malwinę (Pozdrawiamy serdecznie!), która nas „dopieściła” kulinarnie! Były ostrygi z japońskim posmakiem, dorsz, sola, dobre wino a na koniec likier z irlandzkiej whisky z miodem!

Dublin. Irlandia. Półwysep Howth
Dublin. Irlandia. Półwysep Howth
Dublin. Irlandia. Półwysep Howth
Dublin. Irlandia. Półwysep Howth
Dublin. Irlandia. Półwysep Howth
Dublin. Irlandia. Półwysep Howth

7. Pub i bar dla grabarzy i żałobników

Tym razem koło cmentarza 💀☠️👻 pod słynną knajpą John Kavanagh „The Gravediggers” czekamy na swoją kolejkę, żeby wejść do środka. Może wpadli tu jacyś grabarze na lunch?

A jesteśmy tu dzięki nieżyjącemu już Anthoniemu Bourdainowi, który tu bywał, pił Guinnessa i właśnie polecał tenże żurek (z ziemniakami, kiełbaskami i żeberkami wieprzowymi), dodając, że w tej knajpie czasami pojawiają się też grabarze i żałobnicy z pobliskiego cmentarza. Jako drugą zupę zamówiliśmy gulasz wołowy z Guinnessem.

No grzech tu było nie być!

Dublin. Irlandia. John Kavanagh "The Gravediggers"
Dublin. Irlandia. John Kavanagh „The Gravediggers”
Dublin. Irlandia. John Kavanagh "The Gravediggers"
Dublin. Irlandia. John Kavanagh „The Gravediggers”

Fancy a coddle? Macie ochotę na żurek? Takie hasło ma na koszulce Ciaran, który tu gotuje. Dodamy, że chodzi o irlandzki żurek. A właściwie o żurek gotowany przez Ciarana (na zdjęciu za barem) czyli „Ciaran’s coddle”.

Dublin. Irlandia. John Kavanagh "The Gravediggers"
Dublin. Irlandia. John Kavanagh „The Gravediggers”
Dublin. Irlandia. John Kavanagh "The Gravediggers"
Dublin. Irlandia. John Kavanagh „The Gravediggers”
Dublin. Irlandia. John Kavanagh "The Gravediggers"
Dublin. Irlandia. John Kavanagh „The Gravediggers”

8. The Chop House – kolejna restauracja polecana przez Anthoniego Bourdaina

Gustownie. Elegancko. Smacznie. …czyli śladami Anthonego Bourdain. Restauracja The Chophouse.

  • wino czerwone Chateau Puynard 2018
  • foie gras z drobiowych wątróbek z cydrem jabłkowym
  • szafranowe risotto ze smażonym halibilutem, małżami, dzikimi brokułami, kapustą pak choy, krewetkami na piance że skorupiaków
  • sałatka krabowa, smażone krążki kalmarów, krokiety z plamiaka i marynowany łosoś
Dublin. Irlandia. The Chop House
Dublin. Irlandia. The Chop House
Dublin. Irlandia. The Chop House
Dublin. Irlandia. The Chop House

9. Destylarnia Teeling i Browar Guinness

Finalnie zaliczyliśmy zarówno destylarnie jak i byliśmy pod browarem Guinnessa tylko z zewnątrz. Zrezygnowaliśmy z wejść ponieważ 36 Euro za osobę (x2) w każdym z tych miejsc robi sporą kwotę, a za te pieniądze mogliśmy potestować trunki w każdym napotkanym pubie i zostało jeszcze na lunch.

Dublin. Irlandia. Guinness
Dublin. Irlandia. Guinness
Dublin. Irlandia. Teeling Distillery
Dublin. Irlandia. Teeling Distillery

10. Restauracja Marco Pierre White Steakhouse

Lunch w restauracji Marco Pierre White’a (strona na Facebooku) na zakończenie tej kulinarnej podróży po Dublinie. Idealnie, smacznie i w przyjemnym otoczeniu.

  • sałatka z kraba (Dressed Castletownbere Crab)
  • jagnięcina a la Dijonnaise
  • konfitowane w miodzie udko kaczki
  • tarta tatin
  • wino Rioja, piwo Guinness
Dublin. Irlandia. Marco Pierre White Steakhouse
Dublin. Irlandia. Marco Pierre White Steakhouse
Dublin. Irlandia. Marco Pierre White Steakhouse
Dublin. Irlandia. Marco Pierre White Steakhouse
Dublin. Irlandia. Marco Pierre White Steakhouse
Dublin. Irlandia. Marco Pierre White Steakhouse
Dublin. Irlandia. Marco Pierre White Steakhouse
Dublin. Irlandia. Marco Pierre White Steakhouse
Dublin. Irlandia. Marco Pierre White Steakhouse
Dublin. Irlandia. Marco Pierre White Steakhouse
Dublin. Irlandia. Marco Pierre White Steakhouse
Dublin. Irlandia. Marco Pierre White Steakhouse

11. Co jest lepsze niż whisky Jameson?

Quotation of the day!
Me: Is it (Teeling) better than Jameson?
Barman: Everything is better than Jameson!

Cytat dnia!
Ja: Czy ta whisky (Teeling) jest lepsza niż Jameson?
Barman: Wszystko jest lepsze niż Jameson!

Kurtyna!

12. …monotematycznie, monotonnie i monochromatycznie czyli najbardziej znane irlandzkie piwo towarzyszyło nam przez wszystkie dni pobytu w Dublinie.

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *