Sałatka z bobem i smażonym boczkiem to nasze flagowe danie z wykorzystaniem bobu.
Po tym jak już zjecie dwie wanny gotowanego bobu bez dodatków, przyjdzie kolej na sałatki z udziałem tego wspaniałego, sezonowego warzywa. Nasz flagowy przepis to sałatka z bobem i smażonym boczkiem lub ostrym salami z dodatkiem mięty, orzeszków pinii, a wszystko skropione oliwą i octem winnym.
Składniki:
- 1/2kg bobu
- 100g boczku w plasterkach (lub salami, lub kiełbasy chorizo)
- 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
- 2 gałązki mięty
- 2 łyżki orzeszków pini
- 2 łyżki octu winnego
- 4 łyżki oliwy
- sól, cukier, pieprz
Przepis:
Bób opłukać i gotować w skorupkach i tu są różne szkoły:
- 2minuty blanszować we wrzątku, wtedy pozostaje zielony,
- gotować około 10-12 minut al dente (co z włoskiego oznacza „na ząb”, to także także synonim słowa niedogotowany – inaczej rzecz ujmując jest to sposób przyrządzania/gotowania składników dania (ryż, makarony, warzywa) tak by były jędrne, lekko twarde i stawiać lekki opór zębom),
- lub można też ugotować całkiem na miękko.
My gotujemy w osolonej wodzie, żeby był al dente. Dymkę pokroić w talarki. Miętę umyć i pokroić drobno, część listków odłożyć do dekoracji.
Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni. Boczek (można też zastosować salami) pokroić w wąskie paski, usmażyć bez dodatku tłuszczu, a następnie odłożyć na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Wymieszać bób, dymkę, miętę. W occie winnym rozpuścić po szczypcie soli oraz cukru, dodać połowę posiekanej mięty i pieprz. Dolać oliwę. Sałatkę polać sosem, posypać resztą mięty i orzeszkami pinii, udekorować całość listkami mięty. Całość można jeszcze skropić sokiem z limonki.
Inne przepisy z wykorzystaniem bobu znajdziecie na naszej stronie w sekcji: Na skróty/Bób. Zapraszamy!
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie