Orzeźwiające imbirowe śledzie z porami i cebulą

imbirowe śledzie

Imbirowe śledzie mają orzeźwiający, słodkawy a jednocześnie delikatny smak, wyróżniający je spośród innych marynowanych śledzi.

Imbirowe śledzie to rarytas idealny na chłodne, deszczowe, zimne, wiosenne dni. Zaskakują smakiem marynowanego imbiru. Można je zrobić samemu, szybko i bez specjalnego przygotowania. Uzupełniliśmy pierwotny przepis o pocięte w plasterki pory. Wszystko razem smakuje wyśmienicie.

imbirowe śledzie
imbirowe śledzie

Składniki:

  • 50 dag grubych, tłustych solonych filetów ze śledzia, najlepiej matiasa, bez skóry, pokrojonych w paski
  • 2-3 cukrowe cebule lub 4 szalotki, pocięte w piórka
  • nieduży, świeży por pokrojony w krążki
  • 1 cytryna
  • słoiczek marynowanego imbiru, takiego jak do sushi
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego

Zalewa:

  • 200-250 ml oleju
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
imbirowe śledzie
imbirowe śledzie

Przepis:

Śledzie dobrze odsalamy, mocząc je w mleku lub wodzie. Dokładnie płuczemy. W litrowym, wyparzonym słoiku ze sprężynką układamy na przemian warstwy: śledzi, cebuli, porów wymieszanych z sokiem z cytryny, imbiru i tak na przemian, do wyczerpania składników. W kolejnych warstwach dokładamy po liściu laurowym i kilku ziarenkach ziela angielskiego. Olej mieszamy z miodem oraz z sosem sojowym, zalewamy zawartość słoika, odstawiamy przynajmniej na noc do lodówki (warto przygotować je z kilkudniowym wyprzedzeniem, aby wszystkie składniki wraz zalewą odpowiednio się „przegryzły”).

Sporo przepisów ze śledziami w roli głównej znajdziecie w naszej sekcji „Przystawki”. Zapraszamy!

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *