Wyśmienite śniadanie, które można przyrządzić samemu. Zrobicie sami restauracyjne danie. Kremowa jajecznica podana na grzance zachwyci Was wyglądem i smakiem.
Wszystko czego potrzebujecie, żeby powstała taka smaczna, kremowa jajecznica to: jajka, szpinak, kromki chleba no i oczywiście wędzony łosoś. Ważne, żeby składniki były dobrej jakości i świeże, wtedy kompozycja kolorystyczna i smakowa jest idealna.
Składniki dla 2 osób:
- 400 g młodych liści szpinaku
- 5 jajek
- 2 cebulki dymki, przycięte i pokrojone w bardzo cienkie plasterki
- 3 łyżki śmietanki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 30%
- drobno posiekany koperek bez łodyg (ilość według własnego uznaia)
- 2 grube kromki pieczywa
- drobno starta skórka z 1/2 cytryny
- 50g wędzonego łososia, pokrojonego w cienkie paski
- 2-4 kawałków cytryny do podania na talerzach
- oliwa
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Przepis:
Włożyć umyte liście szpinaku do dużego rondla i zalać 3 łyżkami wody. Przykryć naczynie pokrywką i gotować szpinak na średnim ogniu przez około 1-2 minuty, aż liście przywiędną. Odcedzić szpinak na sitku, a następnie z powrotem umieścić w rondlu, żeby nie ostygł.
W misce ubić jajka trzepaczką, doprawiając je solą i pieprzem. Dodać pokrojoną cebulkę dymkę, obie śmietany, masło oraz koperek a następnie delikatnie wymieszać. Na niewielkim ogniu rozgrzać dużą patelnię z nieprzywierającym dnem. Wlać na nią mieszankę jajeczną i mieszając doprowadzić do ścięcia. Jajecznica powinna być równomiernie usmażona, ale jednocześnie miękka i puszysta.
Na oddzielnej patelni z oliwą przypiec kromki chleba, połóż na talerzu (u nas jedna przecięta na połówki), na nie nałożyć porcję szpinaku. Posypać niewielką ilością startej skórki z cytryny. Teraz na szpinaku położyć porcję jajecznicy i kilka/kilkanaście kawałeczków wędzonego łososia. Całość posypać odrobiną poszatkowanego koperku oraz sporą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Obok na talerzu położyć ćwiartki cytrynowe.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie
Przepis pochodzi z książki: „What Katie Ate. Prosta kuchnia w dobrym stylu” Katie Quinn Davies – link do książki znajdziecie klikając TUTAJ.