Kremowa jajecznica z łososiem i szpinakiem na grzance

Kremowa jajecznica ze szpinakiem i łososiem

Wyśmienite śniadanie, które można przyrządzić samemu. Zrobicie sami restauracyjne danie. Kremowa jajecznica podana na grzance zachwyci Was wyglądem i smakiem.

Wszystko czego potrzebujecie, żeby powstała taka smaczna, kremowa jajecznica to: jajka, szpinak, kromki chleba no i oczywiście wędzony łosoś. Ważne, żeby składniki były dobrej jakości i świeże, wtedy kompozycja kolorystyczna i smakowa jest idealna.

Kremowa jajecznica z łososiem i szpinakiem na grzance
Kremowa jajecznica z łososiem i szpinakiem na grzance

Składniki dla 2 osób:

  • 400 g młodych liści szpinaku
  • 5 jajek
  • 2 cebulki dymki, przycięte i pokrojone w bardzo cienkie plasterki
  • 3 łyżki śmietanki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 30%
  • drobno posiekany koperek bez łodyg (ilość według własnego uznaia)
  • 2 grube kromki pieczywa
  • drobno starta skórka z 1/2 cytryny
  • 50g wędzonego łososia, pokrojonego w cienkie paski
  • 2-4 kawałków cytryny do podania na talerzach
  • oliwa
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Kremowa jajecznica z łososiem i szpinakiem na grzance
Kremowa jajecznica z łososiem i szpinakiem na grzance

Przepis:

Włożyć umyte liście szpinaku do dużego rondla i zalać 3 łyżkami wody. Przykryć naczynie pokrywką i gotować szpinak na średnim ogniu przez około 1-2 minuty, aż liście przywiędną. Odcedzić szpinak na sitku, a następnie z powrotem umieścić w rondlu, żeby nie ostygł.

W misce ubić jajka trzepaczką, doprawiając je solą i pieprzem. Dodać pokrojoną cebulkę dymkę, obie śmietany, masło oraz koperek a następnie delikatnie wymieszać. Na niewielkim ogniu rozgrzać dużą patelnię z nieprzywierającym dnem. Wlać na nią mieszankę jajeczną i mieszając doprowadzić do ścięcia. Jajecznica powinna być równomiernie usmażona, ale jednocześnie miękka i puszysta.

Na oddzielnej patelni z oliwą przypiec kromki chleba, połóż na talerzu (u nas jedna przecięta na połówki), na nie nałożyć porcję szpinaku. Posypać niewielką ilością startej skórki z cytryny. Teraz na szpinaku położyć porcję jajecznicy i kilka/kilkanaście kawałeczków wędzonego łososia. Całość posypać odrobiną poszatkowanego koperku oraz sporą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Obok na talerzu położyć ćwiartki cytrynowe.

Kremowa jajecznica z łososiem i szpinakiem na grzance

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Przepis pochodzi z książki: „What Katie Ate. Prosta kuchnia w dobrym stylu” Katie Quinn Davies – link do książki znajdziecie klikając TUTAJ.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *