Zupa rybna z umbryny, prosta i smaczna

Zupa rybna o wspaniałym kolorze, smaku i lekkiej pikanterii.

Wielokrotnie zdarzyło się nam jeść świetne zupy rybne w Hiszpanii, we Włoszech, na Sycylii czy na Chorwacji. Każda zupa rybna jest inna, każda była pyszna i powtórzenie tamtych smaków jest niemal niemożliwe, bo znaczenie mają świeżość ryb, woda, klimat i słońce oraz oczywiście serwowane wino. Nie mniej jednak postanowiliśmy zrobić własną wersję. Wyszła oszałamiająco pyszna zupa rybna, pełna smaków zarówno rybnych jak i pomidorowych. Musieliśmy ją wprawdzie „ratować”, bowiem kucharz sypnął łyżeczkę soli do zupy zamiast do wody na ryż, ale finalnie udało się, a ziemniaki gotowane w zupie dały radę pochłonąć nadmiary soli jakie się w niej znalazły. Tak przy okazji to dobry patent jak coś przesolicie!

zupa rybna
zupa rybna

Składniki na bulion:

  • około 1 kg ryb
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • gałązka selera
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
zupa rybna
zupa rybna

Ryby oczyścić, zalać wodą i gotować na małym ogniu wraz z warzywami przez kilka minut. Kiedy mięso będzie odchodzić od kręgosłupa wyjąć ryby, przestudzić i odjąć ości. Możemy również wyciąć filety z ryb i ugotować bulion na kręgosłupach i rybich głowach, a filety pokroić na kawałki i wrzucić do zupy kilka minut przed końcem gotowania.

Składniki na zupę:

  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 ostrej papryczki lub pół łyżeczki ostrej papryki
  • mały por
  • 4 ziemniaki lub biały ryż (jedliśmy już wersje z ziemniakami i z gotowanym ryżem)
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • oliwa
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki do podania
  • filety z ryb (u nas gościnnie wystąpiła umbryna, ale robiliśmy też z okonia morskiego)
zupa rybna
zupa rybna

W czasie, gdy gotuje się bulion, można przygotować warzywa na zupę. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę, selera obrać i zetrzeć na tarce (na dużych oczkach). Pora przekroić wzdłuż i pokroić. Selera naciowego pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i delikatnie zeszklić cebulę na małym ogniu, nie rumieniąc. Dodać warzywa i chwilę smażyć, mieszając. Wlać przecedzony bulion. Gotować zupę na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą już miękkie, do zupy dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawić do smaku, solą i pieprzem. Na sam koniec do zupy włożyć kawałki ugotowanych ryb i zagotować. Podawać z natką pietruszki.

Zapraszamy po inne przepisu na bazie ryb i owoców morza. Kliknijcie TUTAJ.

Smacznego! 

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *