Zupa z buraków – kolorowa, pikantna, rozgrzewająca!

Pikantna i rozgrzewająca zupa z buraków

Na nadchodzące zimne dni ta zupa jest idealna. Mocna w smaku, kremowa w konsystencji, pikantna, a więc rozgrzewa! Zupa z buraków robi robotę!

Ognista, ale i aromatyczna zupa z buraków to propozycja na zbliżające się ochłodzenie. Wspaniale rozgrzewa i rozpala nie tylko smaki, ale również żądze! Buraki można w zasadzie kupić wszędzie. My zaopatrujemy się naprzemiennie na Starym Kleparzu lub na Placu Imbramowskim.  

Pikantna i rozgrzewająca zupa z buraków
Pikantna i rozgrzewająca zupa z buraków

Składniki na około 6 porcji:

  • 1 kg czerwonych buraków
  • szklanka śmietanki
  • łyżeczka kminku i kurkumy
  • łyżeczka oregano (lebiodki)
  • duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka pieprzu, sól 
Pikantna i rozgrzewająca zupa z buraków
Pikantna i rozgrzewająca zupa z buraków

Przepis:

Obrane buraki zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych oczkach albo wrzucić do melaksera. W rondlu rozgrzać oliwę, wsypać drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i usmażyć na złoty kolor. Pod koniec dodać kminek, kurkumę i oregano, chwilę smażyć wszystko razem, mieszając, żeby się nie przypaliło. Następnie wlać 4 szklanki przegotowanej wody, wrzucić buraki i gotować całość około 25 minut. Lekko przestudzić. Wszystko lub część zmiksować, doprawić solą i pieprzem, przetrzeć przez sito (w zależności od preferencji, jeśli lubicie aksamitną, puszystą konsystencję to wszystko, jeśli lubicie czuć teksturę warzyw to można połowę zostawić nieprzetarte), mocno podgrzać, dodać śmietanę i rozmieszać.

Podawać z listkami młodych buraczków, można posypać kminkiem.

Pikantna i rozgrzewająca zupa z buraków
Pikantna i rozgrzewająca zupa z buraków

Smacznego!

Zapraszamy również po inne przepisy na zupy na naszą stronę KuLISY Kuchni do zakładki ZUPY.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *