Na nadchodzące zimne dni ta zupa jest idealna. Mocna w smaku, kremowa w konsystencji, pikantna, a więc rozgrzewa! Zupa z buraków robi robotę!
Ognista, ale i aromatyczna zupa z buraków to propozycja na zbliżające się ochłodzenie. Wspaniale rozgrzewa i rozpala nie tylko smaki, ale również żądze! Buraki można w zasadzie kupić wszędzie. My zaopatrujemy się naprzemiennie na Starym Kleparzu lub na Placu Imbramowskim.
Składniki na około 6 porcji:
- 1 kg czerwonych buraków
- szklanka śmietanki
- łyżeczka kminku i kurkumy
- łyżeczka oregano (lebiodki)
- duża cebula,
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka pieprzu, sól
Przepis:
Obrane buraki zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych oczkach albo wrzucić do melaksera. W rondlu rozgrzać oliwę, wsypać drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i usmażyć na złoty kolor. Pod koniec dodać kminek, kurkumę i oregano, chwilę smażyć wszystko razem, mieszając, żeby się nie przypaliło. Następnie wlać 4 szklanki przegotowanej wody, wrzucić buraki i gotować całość około 25 minut. Lekko przestudzić. Wszystko lub część zmiksować, doprawić solą i pieprzem, przetrzeć przez sito (w zależności od preferencji, jeśli lubicie aksamitną, puszystą konsystencję to wszystko, jeśli lubicie czuć teksturę warzyw to można połowę zostawić nieprzetarte), mocno podgrzać, dodać śmietanę i rozmieszać.
Podawać z listkami młodych buraczków, można posypać kminkiem.
Smacznego!
Zapraszamy również po inne przepisy na zupy na naszą stronę KuLISY Kuchni do zakładki ZUPY.