Toskańska zupa cebulowa, ale z wykorzystaniem sycylijskiego składnika czyli cebuli Giarratana. Udało nam się ją kilka razy kupić, więc wykorzystaliśmy jej cudowny smak tym razem w zupie.
Toskańska zupa cebulowa. Przepis jest niezwykle prosty. My dodatkowo zastosowaliśmy tu sycylijską słodką cebulę Cipolla di Giarratana, ale śmiało można próbować na bazie różnych odmian cebuli jaka jest dostępna w Polsce. Rozmawiamy z dostawcami w MedinaMarket, (lub na FaceBooku) żeby taką zakupić.


Składniki (dla 6 osób):
• 4 duże cebule (my zastosowaliśmy odmianę Cipolla di Giarratana, to sycylijska odmiana cebuli, jest słodka, pokaźnych rozmiarów o spłaszczonym kształcie, może osiągać wagę do 3,5 kilograma, posiada biało-brązową tunikę. Nasza ważyła około 0.8kg więc wykorzystaliśmy tylko jej połowę).
• 1,5 litra bulionu mięsnego (może być warzywny)
• 40 gram przesianej mąki
• 50 gram masła (1/4 kostki)
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżka białego octu winnego
• 1 szklanka/250ml dobrego białego wina (my wykorzystaliśmy Chardonnay)
• świeży domowy chleb• sól i pieprz• świeży tymianek



Przepis:
Obrać cebulę i pokroić w talarki, paski lub piórka. Na dużej patelni lub w garnku/rondlu roztopić masło i dodać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę. Smażyć na małym ogniu przez około 10 minut.
Do smażącej się cebuli wlać ocet winny i wsypać cukier, podgrzewać całość przez około 5 minut. Kiedy cebula zacznie się rumienić, dolać wino. Podczas wolnego gotowania wino się zredukuje. Następnie dodać (wcześniej przesianą) mąkę, połączyć ją z cebulą, powoli mieszając i gotować na małym ogniu przez następne 5 minut. Dolać połowę bulionu i dobrze wymieszać.
Dodać pozostałą część bulionu. Gotować wszystko na wolnym ogniu przez około 30 minut. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem i listkami tymianku (ilość według uznania). Rozlać zupę do głębokich talerzy i podawać z grzanką zrobioną z kromki chleba, bagietki lub weki (najlepiej do tego nadaje się toskański niesłony chleb).

Zapraszamy po inne przepisy na zupy –> kliknijcie TUTAJ.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie
Skorzystaliśmy podczas realizacji tej zupy ze strony: https://primocappuccino.pl/wloski-przepis-na-zupe-cebulowa/