Wyśmienity, smażony tuńczyk z mixem sałat, pomidorkami koktajlowymi, polany orzeźwiającym dipem. Prosty przepis, ogólnie dostępne składniki, szybkie wykonanie, rewelacyjne smaki! Spróbujcie!
Zakupiliśmy plaster świeżego tuńczyka w naszym ulubionym sklepie rybnym DORADA. Polecamy kupić taki, który ma 3-4cm grubości, tak, żeby się za szybko nie wysmażył a pozostał w środku różowy. Mniej więcej przy takiej grubości wystarczy smażyć na patelni grillowej po 1-2 minut z każdej strony (w zależności od tego kto jaki stopień wysmażenia lubi). Tuńczyk smakuje wyśmienicie w tej kompozycji.
Składniki dla 2 osób:
- plaster polędwicy z tuńczyka (wielkość i ilość zależna od indywidualnych apetytów i możliwości)
- 3 sałaty: radicchio, rzymska, frisee (inaczej: cykoria endywia, endywia kędzierzawa), ale równie dobrze może być rukola albo każda inna sałata, my zastosowaliśmy różnorodność kolorystyczną i smakową
- pomidorki koktajlowe
- natka pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Sałaty umyć, porwać na kawałki. Pomidorki pokroić na połówki lub ćwiartki. Posolić, popieprzyć, polać oliwą. Natkę pietruszki pokroić, dodać drobno pokrojony czosnek, dolać oliwę. Tuńczyka wysmarować oliwą z dwóch stron. Smażyć lub grillować, odstawić na około 2 minuty, żeby „odpoczął” a następnie pokroić po skosie w paski. Sałaty nałożyć na talerz, położyć pokrojonego tuńczyka. Wszystko polać dipem z oliwy, pietruszki i czosnku. Można doprawić na talerzu świeżo zmieloną solą i pieprzem.
Szukajcie przepisów na sałatki na naszej stronie: SAŁATKI oraz w dziale RYBY i OWOCE MORZA.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie