Wyszła nam wyśmienita smakowo i wizualnie zupa rybna z labraksów, dorady, dorsza i langustynek.
Zupa rybna z labraksów, dorady, polędwiczki z dorsza oraz langustynek. Właściwie i skutecznie wykorzystaliśmy 4 szkielety z głowami, 3 langustynki i 1 polędwiczkę z dorsza. Tradycją stało się kupowanie świeżych i dobrych ryb w sklepie DORADA na Starym Kleparzu, gdzie mamy pewność jakości. Świeże ryby i owoce morza sprowadzane są przez nich z Włoch. Tym razem uśmiechnęły się do nas 2 labraksy, które po wyfiletowaniu (brzegowe części filetów też wylądowały w wywarze) stanowiły podstawę dania głównego a z korpusów (dostaliśmy w sklepie jeszcze ekstra 2 z dorady!!!) oraz po dokupieniu 3 langustynek wyszła genialna zupa rybna.
Bardzo podobny przepis na ZUPĘ RYBNĄ Z UMBRYNY zamieściliśmy już na naszej stronie, więc warto tam zajrzeć i zobaczyć podstawę tego przepisu.
Tak finalnie zaprezentowała się gotowa zupa rybna abraksów, dorady, dorsza i langustynek:
Zmodyfikowaliśmy poprzedni przepis o kilka składników i dokonaliśmy małych zmian i poprawek. Żeby nie zanudzać pisaniem pokażemy Wam to co zrobiliśmy rok po kroku na obrazkach 🙂 a bazowy przepis znajdziecie TUTAJ.
Rybie szkielety i filety po oprawieniu i umyciu:
Części ryb wylądowały w garnku:
Gotują się w wodzie:
Tymczasem warto wyczyścić langustynki pod bieżącą wodą i zostawić je na koniec, kiedy to trafią na chwilę do wywaru, żeby się podgotować a potem do gotowej zupy na kilka minut.
Ugotowana langustynka czeka na swoją kolej:
A w garnku zupa wre!
W końcowej fazie podgotowane langustynki trafiają do zupy:
Całość posypujemy pokrojonym koperkiem i podajemy w miskach:
Zapraszamy do naszej zakładki ZUPY po inne, równie ciekawe przepisy na smaczne wyjątkowe zupy!
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie