Nazywana jest też lady’s fingers (damskie palce), gumbo, guino-gombo, guiberio, bhindi. Nazwa okra wywodzi się najprawdopodobniej z jednego z nigeryjsko-kolonijnych języków. W języku angielskim spopularyzowana została pod koniec XVIII wieku. W Polsce najczęściej spotykamy się z nazwą okra, piżmian jadalny lub ketmia jadalna. Poniżej okra duszona w pomidorach.
My spróbowaliśmy ją zrobić po raz pierwszy i naprawdę trzeba przyznać, że wyszła pyszna. Delikatne nuty słodyczy zapewniają tu sos klonowy i suszone morele, za pikanterię odpowiada chili a lekko kwaśny posmak zapewnia sok z limonki. Sama okra ma strukturę fasolki a do tego robi się lekko śliska. „You can’t eat okra using one finger” czyli „Nie możesz zjeść okry, używając tylko jednego palca”. Chodzi o to, że piżmian (okra) jest jednym z najbardziej śluzowatych strąków na świecie i nadzwyczajniej wyślizguje się z palców. O tym i o właściwościach okry poczytajcie na portalu Dietetycy, my zajęliśmy się gotowaniem! Powstała okra duszona w pomidorach. Kupiliśmy okrę w Medina Market na Placu Imbramowskim w Krakowie.

Składniki:
- 300g okry
- 1 cebula
- 1 papryczka chili
- 2 dojrzałe pomidory malinowe lub lima
- 10 suszonych moreli
- 50 ml oleju rzepakowego
- 1 szczypta mielonego imbiru
- 1 szczypta cynamonu
- 1 szczypta kminu rzymskiego
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz
- 1 łyżka syropu klonowego
- sok z 1 limonki
- liście świeżej mięty do dekoracji

Przepis:
Okrę umyć i pokroić wzdłuż na połówki. Cebulę pokroić w piórka, papryczkę chili na drobne kawałeczki. Pomidory zalać wrzątkiem, zostawić na około 10 minut, następnie zalać zimną wodą i obrać ze skórki (jeśli natniecie skórkę na wierzchu pomidora to łatwiej zejdzie). Pomidory podzielić je na pół i usunąć gniazda nasienne. Zmiksować je w blenderze do uzyskania jednolitej konsystencji. Morele namoczyć w ciepłej wodzie. Gdy zmiękną pociąć w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę i chili. Doprawić imbirem, cynamonem, kminem rzymskim. Wrzucić okrę i smażyć wszystko przez kilka minut. Dolać sos sojowy i wymieszać. Wlać na patelnię zmiksowane pomidory i dorzucić paski moreli. Dusić wszystko pod przykryciem przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wlać łyżkę syropu klonowego i sok z limonki.



Danie podawać udekorowane listkami świeżej mięty. Może być podawane niezależnie lub jako uzupełnienie dań mięsnych.

Smacznego!
Zapraszamy również po inne przepisy na przystawki i przekąski na naszą stronę TUTAJ.