Zapiekane makaronowe muszle nadziewane ricottą

makaronowe muszle nadziewane ricottą

To danie wyszło przez przypadek, w zasadzie można powiedzieć, że nie zostało specjalnie zaplanowane a jednak zaskoczyło nas bogactwem kolorów, tekstur i smaków. Włoskie makaronowe muszle zastąpiły klasyczny makaron lasagne.

Ten przepis to taka nasza własna wariacja na temat lasagne z wykorzystaniem dużych makaronowych muszli (Conchiglioni, Conchiglie, Conchigliette), kilku rodzajów serów oraz sosu pomidorowego. Wygląda rewelacyjnie podczas przygotowania a po zapieczeniu prezentuje się równie wyśmienicie a jak smakuje! Spróbujcie kiedyś wykorzystać włoskie, makaronowe muszle. Paluszki (albo muszelki) lizać.

makaronowe muszle nadziewane ricottą
makaronowe muszle nadziewane ricottą

Składniki na sos pomidorowy:

  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 puszka pomidorów lub domowy przecier lub świeże pomidory zredukowane na patelni do postaci sosu
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • oliwa
  • sól, pieprz

Cebulę przesmażyć na oliwie, dodać czosnek a następnie chwilę dusić. Dołożyć pomidory i zalać bulionem. Doprawić solą, pieprzem i gotować na wolnym ogniu 10-15 min.

makaronowe muszle nadziewane ricottą
makaronowe muszle nadziewane ricottą

Składniki na farsz do makaronu:

  • 1 kg młodych listków szpinaku (baby)
  • 1duży ząbek czosnku
  • 150 g startego sera (parmezan lub grana padano)
  • 2 opakowania serka ricotta po 250 g
  • sól, pieprz

Szpinak umyć i zblanszować. Odcisnąć z nadmiaru wody i połączyć z serkiem ricotta, startym serem i czosnkiem. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

makaronowe muszle nadziewane ricottą
makaronowe muszle nadziewane ricottą

Formę do zapiekania wysmarować oliwą. Na dno wyłożyć sos pomidorowy. Makaron (może być dowolny, który można nafaszerować czyli duże muszelki lub cannelloni) nadziać farszem i układać jedno obok drugiego na sosie pomidorowym.

Składniki na sos beszamelowy:

  • 25 g masła
  • 35-40g mąki
  • 0,5 l ciepłego mleka
  • gałka muszkatołową
  • sól i pieprz

W garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę i rózgą/trzepaczką energicznie wymieszać. Stopniowo dodawać mleko ciągle energicznie mieszając tak by nie pozostały grudki mąki. Najlepiej ściągnąć garnek z palnika przy wykonywaniu tej czynności. Po wymieszaniu ustawić ponownie na palniku i gotować kilka minut, aż sos zrobi się gęsty i puszysty. Doprawić starta gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Gotowym sosem zalać makaron i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 min. Następnie posypać startą mozzarella i zapiekać jeszcze przez 10 min.

Gotowe! Różne rodzaje dań bazujących na pomidorach umieściliśmy w zakładce: Na skróty/Pomidory. Zapraszamy!

Smacznego! 

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *