To danie wyszło przez przypadek, w zasadzie można powiedzieć, że nie zostało specjalnie zaplanowane a jednak zaskoczyło nas bogactwem kolorów, tekstur i smaków. Włoskie makaronowe muszle zastąpiły klasyczny makaron lasagne.
Ten przepis to taka nasza własna wariacja na temat lasagne z wykorzystaniem dużych makaronowych muszli (Conchiglioni, Conchiglie, Conchigliette), kilku rodzajów serów oraz sosu pomidorowego. Wygląda rewelacyjnie podczas przygotowania a po zapieczeniu prezentuje się równie wyśmienicie a jak smakuje! Spróbujcie kiedyś wykorzystać włoskie, makaronowe muszle. Paluszki (albo muszelki) lizać.
Składniki na sos pomidorowy:
- 1 cebula drobno pokrojona
- 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 puszka pomidorów lub domowy przecier lub świeże pomidory zredukowane na patelni do postaci sosu
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- oliwa
- sól, pieprz
Cebulę przesmażyć na oliwie, dodać czosnek a następnie chwilę dusić. Dołożyć pomidory i zalać bulionem. Doprawić solą, pieprzem i gotować na wolnym ogniu 10-15 min.
Składniki na farsz do makaronu:
- 1 kg młodych listków szpinaku (baby)
- 1duży ząbek czosnku
- 150 g startego sera (parmezan lub grana padano)
- 2 opakowania serka ricotta po 250 g
- sól, pieprz
Szpinak umyć i zblanszować. Odcisnąć z nadmiaru wody i połączyć z serkiem ricotta, startym serem i czosnkiem. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Formę do zapiekania wysmarować oliwą. Na dno wyłożyć sos pomidorowy. Makaron (może być dowolny, który można nafaszerować czyli duże muszelki lub cannelloni) nadziać farszem i układać jedno obok drugiego na sosie pomidorowym.
Składniki na sos beszamelowy:
- 25 g masła
- 35-40g mąki
- 0,5 l ciepłego mleka
- gałka muszkatołową
- sól i pieprz
W garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę i rózgą/trzepaczką energicznie wymieszać. Stopniowo dodawać mleko ciągle energicznie mieszając tak by nie pozostały grudki mąki. Najlepiej ściągnąć garnek z palnika przy wykonywaniu tej czynności. Po wymieszaniu ustawić ponownie na palniku i gotować kilka minut, aż sos zrobi się gęsty i puszysty. Doprawić starta gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Gotowym sosem zalać makaron i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 min. Następnie posypać startą mozzarella i zapiekać jeszcze przez 10 min.
Gotowe! Różne rodzaje dań bazujących na pomidorach umieściliśmy w zakładce: Na skróty/Pomidory. Zapraszamy!
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.