Śledzie z suszonymi grzybami na świątecznym stole

śledzie z suszonymi grzybami

Idealne danie na Święta. Ryby i grzyby czyli śledzie z suszonymi borowikami z dodatkiem śliwek. Składniki pasują jak ulał. Smaki genialnie się uzupełniają. Zapraszamy po przepis.

W kuchni polskiej te dwa dania są niemal ikoniczne: śledzie po japońsku i w śmietanie. U nas znajdziecie inne połączenie: ryby, grzyby oraz śliwki!

Tymczasem w Japonii śledzie są często podawane w formie sushi, znane jako „nigiri” lub „sashimi”. Świeże filety śledzia są delikatnie marynowane w occie ryżowym, co nadaje im wyjątkowy smak i teksturę.

W Polsce popularnym daniem wigilijnym jest śledź w śmietanie. Filety śledziowe są marynowane w occie, a następnie podawane z gęstą śmietaną, cebulą i jabłkiem. To tradycyjne danie jest nieodłącznym elementem polskiej kuchni świątecznej.

A u nas trochę inaczej! Bardziej przekornie i charakternie. Zapraszamy po przepis.

śledzie z suszonymi grzybami
śledzie z suszonymi grzybami

Składniki:

  • 4 filety śledziowe
  • 2 białe cebule średniej wielkości
  • garść suszonych borowików lub podgrzybków
  • 2-3 suszone śliwki
  • 3-4 listki laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
śledzie z suszonymi grzybami
śledzie z suszonymi grzybami

Sposób przygotowania:
Suszone grzyby namoczyć w małej ilości wody (2–3 godziny) a następnie ugotować do miękkości na małym ogniu. Odcedzić i pokroić w paseczki. Wywar pozostawić. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Na paleni rozgrzać olej i zeszklić cebulkę. Dodać 3-4 łyżki wywaru z grzybów (w razie potrzeby można dodać więcej wywaru) i wymieszać. Dodać ugotowane grzyby, pokrojone w paseczki suszone śliwki oraz ziele angielskie i liście laurowe. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odsączone śledzie wymieszać z masą cebulowo-śliwkową. Przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce. Najlepsze są na drugi dzień, gdy smaki się „przegryzą”.

Święta tuż za rogiem, zapraszamy więc po przepis na wyjątkowe danie – śledzie z suszonymi grzybami! To połączenie smaku delikatnych filetów śledziowych z aromatami borowików oraz suszonych śliwek. Zaskoczcie swoich bliskich wspaniałymi smakami, które na długo pozostaną w ich pamięci!

Szukajcie świątecznych przepisów na naszej stronie w zakładce „Na Święta”.

To jeden z wielu świątecznych przepisów jakie znajdziecie na naszej stronie. Mamy też dużo innych, ciekawych propozycji z wykorzystaniem śledzi. Znajdziecie je w zakładce „Ryby i owoce morza”.

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *