Wegetariańskie gołąbki z włoskiej kapusty z soczewicą

Wegetariańskie gołąbki z soczewicą

Pomysł na te gołąbki przyszedł wraz z pewną ilością wcześniej ugotowanej czarnej soczewicy, która była bazą do innego dania. Skoro została to w myśl zasady „zero waste” wykorzystaliśmy ją do zrobienia następnego dania.

Przepis na gołąbki mamy już dopracowany i możecie go sprawdzić klikając TUTAJ przy okazji poczytacie o różnych gołąbkach na świecie i ich historii. Tym razem zrezygnowaliśmy z dodawania mięsa i wykorzystaliśmy ugotowaną wcześniej czarną soczewicę, smażone pieczarki, cebulę oraz drobno pokrojoną marchewkę i cukinię. Gołąbki zostały podane w gęstym sosie pomidorowym.

Wegetariańskie gołąbki z włoskiej kapusty
Wegetariańskie gołąbki z włoskiej kapusty

Cebulę, marchewkę, pieczarki oraz cukinię pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę przesmażyć na patelni. Dodać marchewkę, pieczarki oraz cukinię. Doprawić solą i pieprzem. Do usmażonych warzyw dodać ugotowaną wcześniej czarną soczewicę. Wymieszać powstały farsz i zawinąć go liśćmi sparzonej wrzątkiem włoskiej kapusty. Przygotowane w ten sposób gołąbki wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 30 minut. Sos pomidorowy można zrobić ze świeżych pomidorów lub z pomidorowej passaty.

Passata pomidorowa to nic innego jak gęsty i aromatyczny przecier z pomidorów, który ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Gotowy produkt ma jednolitą konsystencję – nie znajdziecie w nim pestek czy kawałków skórek. To wprost idealny komponent wielu zup, sosów i koktajli.

Wegetariańskie gołąbki z włoskiej kapusty
Wegetariańskie gołąbki z włoskiej kapusty

Smacznego! 

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *