Makaron Farfalle i sos serowy z wykorzystaniem serów: mozzarella, cheddar, feta – szybki przepis, który rozpieści Twoje podniebienie!
Zakochaj się w tym prostym przepisie na makaron w aksamitnym sosie serowym! Sos serowy gra tu pierwsze skrzypce! To danie z dodatkiem sosu z różnych serów, suszonych pomidorów i szczypiorku rozgrzeje serce i zaspokoi głód w mgnieniu oka. Idealne na szybki obiad, który zachwyci każdego, nawet największego sceptyka a może go stworzyć nawet najmniej wprawiony kucharz! (przepis, dobór składników oraz zdjęcia autorstwa Miłosz Lis – ten jegomość zrobił już kilka innych dań, które możecie zobaczyć na naszym profilu Facebookowym: Hamburgery oraz Melanzane alla parmigiana).
Ten przepis to prawdziwa uczta dla miłośników makaronów i serów! Makaron Farfalle ugotowany al dente, polany kremowym sosem z wykorzystaniem serów Cheddar, fety i startej mozzarelli to połączenie, które nigdy nie zawodzi. Smak wzbogacony o suszone pomidory i świeży szczypiorek. Wszystko to zaowocowało niezwykłym wyglądem i genialnym smakiem (wiemy tylko z relacji telefonicznej, ale nie wątpimy, że rośnie nam kulinarny talent!) Prosto, pysznie i błyskawicznie.
Składniki:
- makaron Farfalle (ilość w zależności od ilości porcji)
- suszone włoskie pomidorki w zalewie z oliwy
- pokrojony szczypiorek
- sól, pieprz
Składniki do sosu:
- 1 śmietana 18%
- 1 szklanka wody
- 180 g sera cheddar
- 100 g sera typu feta
- pieprz
Ugotować al dente makaron typu Farfalla (czyli motylki, jakżeż to bajecznie brzmi po włosku!). A wiecie jak motyl brzmi po niemiecku? Oczywiście Schmetterling!!! Do przygotowanego sosu wsypać ugotowany makaron, następnie wrzucić startą mozzarellę i mieszać wszystko razem przez 30 sekund, żeby mozzarella się rozpuściła.
Makaron z sosem wyłożyć na talerz a następnie posypać:
- pieprzem
- pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami
- szczypiorkiem
Przepis wrzucamy do sekcji Dania Główne. Częstujcie się!
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.