Spróbuj rewelacyjnych sardynek z pietruszką zrobionych na białym winie i zapiekanych na ziemniakach, które zachwycą Twoje podniebienie! To włoskie danie, znane jako „teglia di sarde al prezzemolo”, łączy świeże sardynki z aromatycznymi przyprawami, tworząc niepowtarzalny smakowy duet. Przygotowanie jest proste, a efekt końcowy to prawdziwa uczta, zarówno dla oka, jak i dla zmysłów – przekonaj się sam!
Po włosku: „teglia di sarde al prezzemolo” – czyli sardynki z pietruszką. Włosi stosują anchois (czyli mocno solone płaty sardynek), my zastosowaliśmy świeże sardynki. Powstała smakowa petarda, wyglądająca jak przysłowiowy milion dolarów! Pracy przy tym daniu nie ma wiele, aczkolwiek chwilę trzeba poświęcić na przygotowanie samych sardynek (obrać, umyć i wysuszyć). Pozostała część prac to przyjemność a jedzenie tego, to już niemal ekstaza!
Składniki, które są potrzebne do zrobienia tej cudownej zapiekanki:
- 1 kg ryb
- 1/2 kg ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 300 gram dojrzałych pomidorów
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 60 ml oliwy
- sól, pieprz, suszone chili
Ważny jest sposób ułożenia poszczególnych warstw i przygotowanie składników. Na dnie foremki układamy cienko pokrojone plasterki ziemniaków uprzednio zanurzone w oliwie z oliwek a następnie posolone i popieprzone.
Następnie nakładamy pokrojone w drobną kostkę i odsączone pomidory (usuwamy z nich gniazda nasienne) i mieszamy z drobno pokrojonym czosnkiem.
Na wierzch układamy filety z sardynek (srebrną częścią do góry). W przypadku większej ilości ryb można zrobić kolejną warstwę ziemniaków, pomidorów i znów na wierzch położyć sardynki. Kolejne warstwy solimy, pieprzymy i posypujemy suszonymi papryczkami chili. Polewamy białym wytrawnym winem oraz oliwą, posypujemy pokrojoną natką pietruszki i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut.
Smacznego!
Wrzucamy ten przepis do zakładki RYBY i OWOCE MORZA.
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.