Pikantny tażin rybny z harrisą

Pikantny tażin rybny wyszedł nam smakowity i charakterny.

Polędwiczki z dorsza pływają tu (pikantny tażin rybny) w pomidorach doprawionych harrisą na kuskusie. Smaki jakie się pojawiły to przebijający się, wręcz dominujący ostry, słodycz pomidorów, delikatna słona nuta z oliwek i anchois oraz lekka kwasowość. Kolendra nadaje potrawie świeżości.

Pikantny tażin rybny
Pikantny tażin rybny

Harrisa jako przyprawa pomaga przy problemach z trawieniem, obniża nadciśnienie, podwyższa odporność i rozgrzewa. Trzeba uważać z dawkowaniem, żeby nie zabić innych smaków, więc najlepiej mieszać ją z oliwą lub jogurtem dzięki czemu można regulować natężenie ostrości.

Pikantny tażin rybny
Pikantny tażin rybny

KUSKUS: 1/2 cytryny, 1/2 pęczka świeżej mięty, 1 kubek (300g) kuskusu

TAŻIN: oliwa, 2 ząbki czosnku, 1 garść mieszanych oliwek (z pestkami), 2 łyżeczki harrisy, 2 fileciki anchois, 700g passaty, 1 mała kiszona cytryna (my nie mieliśmy, więc ominęliśmy), 1 spora szczypta szafranu, 4 filety (4x120g) z flądry (u nas był akurat dorsz i też wyszło świetnie).

SAŁATKA: 2 łyżki sezamu, 3 średnie marchewki, 3 klementynki, 1/2 łyżki oliwy extra vergine, 1/2 cytryny

SOS: 1 łyżka harrisy (uwaga! jest ostra, popróbować wg własnego smaku), 4 łyżki jogurtu naturalnego 0%.

Pikantny tażin rybny
Pikantny tażin rybny

PRZEPIS: Włóż do salaterki 1/2 cytryny, i łodyżki mięty (zachowaj górną część pęczka), wsyp szczyptę soli i 1 kubek kuskusu, zalej 2 kubkami wrzątku i przykryj. Wlej do brytfanki 2 łyżki oliwy i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dorzuć oliwki (mogą być z pestkami, mogą być bez pestek – u nas były akurat kalamaty), harrisę, fileciki achois oraz porwaną kiszoną cytrynę (u nas obyło się bez tego elementu), wlej passatę i wymieszaj wszystko.

Zalej szafran łyżką wrzątku. Dopraw filety solą i pieprzem, zwiń, ułóż w brytfance i posyp szafranem. Zgnieć arkusz papieru do pieczenia, zmocz goi przykryj nim ryby. Zostaw brytfankę na ogniu, aż ryby będą gotowe w środku (koło 8min). Skosztuj, dopraw do smaku. Upraż na patelni sezam na złoto.

Zetrzyj w melakserze przycięte marchewki i przełóż na półmisek. Obierz klementynki, pokrój w krążki i ułóż na marchewkach, posyp listkami mięty i polej oliwą oraz sokiem z cytryny. Posyp sałatkę uprażonym sezamem, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. W miseczce przemieszaj jogurt i harissę, tworząc esy-floresy. Posyp listkami kolendry.

My podaliśmy na talerzach ugotowany kuskus, położyliśmy rybę w pomidorowej zalewie na wierzch i posypaliśmy całość kolendrą.

Według naszych znajomych ekspertów z WINOMAN.PL pikanterię w tej potrawie idealnie może zrównoważyć półwytrawna Alzacja, na przykład wino Pinot Gris Collection.

Wino białe wytrawne, Pinot Gris Collection
Wino białe wytrawne, Pinot Gris Collection

Przepis trochę zmodyfikowaliśmy, nie posiadając wszystkich składników, ale i tak wyszło niesamowicie. Wykorzystaliśmy do tego przepis Jamie Oliviera z książki „15 minut w kuchni”.

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *