Pikantny tażin rybny wyszedł nam smakowity i charakterny.
Polędwiczki z dorsza pływają tu (pikantny tażin rybny) w pomidorach doprawionych harrisą na kuskusie. Smaki jakie się pojawiły to przebijający się, wręcz dominujący ostry, słodycz pomidorów, delikatna słona nuta z oliwek i anchois oraz lekka kwasowość. Kolendra nadaje potrawie świeżości.
Harrisa jako przyprawa pomaga przy problemach z trawieniem, obniża nadciśnienie, podwyższa odporność i rozgrzewa. Trzeba uważać z dawkowaniem, żeby nie zabić innych smaków, więc najlepiej mieszać ją z oliwą lub jogurtem dzięki czemu można regulować natężenie ostrości.
KUSKUS: 1/2 cytryny, 1/2 pęczka świeżej mięty, 1 kubek (300g) kuskusu
TAŻIN: oliwa, 2 ząbki czosnku, 1 garść mieszanych oliwek (z pestkami), 2 łyżeczki harrisy, 2 fileciki anchois, 700g passaty (włoski przecier pomidorowy), 1 mała kiszona cytryna (my nie mieliśmy, więc ominęliśmy), 1 spora szczypta szafranu, 4 filety (4x120g) z flądry (u nas był akurat dorsz i też wyszło świetnie).
SAŁATKA: 2 łyżki sezamu, 3 średnie marchewki, 3 klementynki, 1/2 łyżki oliwy extra vergine, 1/2 cytryny
SOS: 1 łyżka harrisy (uwaga! jest ostra, popróbować wg własnego smaku), 4 łyżki jogurtu naturalnego 0%.
PRZEPIS: Włóż do salaterki 1/2 cytryny, i łodyżki mięty (zachowaj górną część pęczka), wsyp szczyptę soli i 1 kubek kuskusu, zalej 2 kubkami wrzątku i przykryj. Wlej do brytfanki 2 łyżki oliwy i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dorzuć oliwki (mogą być z pestkami, mogą być bez pestek – u nas były akurat kalamaty), harrisę, fileciki achois oraz porwaną kiszoną cytrynę (u nas obyło się bez tego elementu), wlej passatę i wymieszaj wszystko.
Zalej szafran łyżką wrzątku. Dopraw filety solą i pieprzem, zwiń, ułóż w brytfance i posyp szafranem. Zgnieć arkusz papieru do pieczenia, zmocz goi przykryj nim ryby. Zostaw brytfankę na ogniu, aż ryby będą gotowe w środku (koło 8min). Skosztuj, dopraw do smaku. Upraż na patelni sezam na złoto.
Zetrzyj w melakserze przycięte marchewki i przełóż na półmisek. Obierz klementynki, pokrój w krążki i ułóż na marchewkach, posyp listkami mięty i polej oliwą oraz sokiem z cytryny. Posyp sałatkę uprażonym sezamem, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. W miseczce przemieszaj jogurt i harissę, tworząc esy-floresy. Posyp listkami kolendry.
My podaliśmy na talerzach ugotowany kuskus, położyliśmy rybę w pomidorowej zalewie na wierzch i posypaliśmy całość kolendrą.
Według naszych znajomych ekspertów z WINOMAN.PL pikanterię w tej potrawie idealnie może zrównoważyć półwytrawna Alzacja, na przykład wino Pinot Gris Collection.
Przepis trochę zmodyfikowaliśmy, nie posiadając wszystkich składników, ale i tak wyszło niesamowicie. Wykorzystaliśmy do tego przepis Jamie Oliviera z książki „15 minut w kuchni”.
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.