Naleśniki gryczane to lekki, zdrowy, bardzo smaczny i nietuzinkowy posiłek, głównie dlatego, że w ciekawy sposób łączy różne tekstury: delikatne ciasto naleśników, chrupkie prażone orzechy oraz miękki farsz z sera ricotta. Dodatkowo całość doprawiona delikatnie sosem tabasco jest przyjemnie pikantna i łamie tradycyjne podejście do postrzegania naleśników jako zwyczajnego dania.
Spróbujcie zrobić sami naleśniki gryczane. Są wyjątkowe i smakowite. Dodatkowo zdrowsze niż te zrobione ze zwykłej mąki.
Składniki potrzebne do zrobienia naleśników:
- 2 szklanki (300 g) mąki gryczanej
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 duże jajko
- 4 szklanki (1 litr) mleka
- oliwa lub olej rzepakowy
- śmietana 12%, sos tabasco oraz listki mięty do przystrojenia
Nadzienie z sera ricotta:
- 1 szklanka (240 g) świeżego sera ricotta
- 225 g liści młodego szpinaku
- 4 cebulki dymki, części zielone i białe, drobno posiekane
- 1 duża garść listków mięty, drobno posiekanych
- 1/4 szklanki (40 g) orzeszków piniowych, prażonych
Przygotujcie farsz z sera tak, żeby był gotowy do nakładania na usmażone naleśniki. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w misce i dokładnie wymieszać, a na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do dużej miski wsyp mąkę i dodaj szczyptę soli. Wbij jajko, wlej 60 ml mleka i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Wlej pozostałe mleko i ubijaj tak długo, aż otrzymasz gładką masę. Dopraw pieprzem i solą. Nalej odrobinę oleju na patelni do smażenia naleśników z nieprzywierającą powłoką. Postaw patelnię na dużym ogniu. Gdy tłuszcz będzie gorący, chochlą nałóż mniej więcej 1/4 szklanki (60 ml) ciasta i zakręć patelnią tak, żeby równomiernie się rozłożyło na całej patelni. Smaż każdy naleśnik do czasu, aż zbrązowieje wokół krawędzi, następnie łopatką przewróć go na drugą stronę i smaż jeszcze raz. Gotowe naleśniki posmaruj śmietaną, nałóż porcję nadzienia (1 łyżka wystarczy), skrop sosem tabasco, przybierz listkami mięty, posyp pokrojoną cebulką i złóż w trójkąty albo zwiń w rulonik i podawaj.
Smacznego!
Wrzucamy ten przepis do sekcji Dania główne.
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.
Przepis zaczerpnięty ze zbioru przepisów Katie Quinn Davies zebranych w książce „What Katie Ate – weekend Katie”.