Aby alkohol mógł nazywać się calvadosem musi spędzić w beczce przynajmniej 2,5 roku. W niej dojrzewa, a jego smak i aromat nabierają głębi oraz złożoności. Wykorzystaliśmy ten składnik robiąc genialne w smaku śliwkowe ciastka.
Calvados (jak podaje Wikipedia) to napój alkoholowy, odznaczający się wytrawnym smakiem owocowym i charakterystycznym jabłkowym bukietem. Wyrabiany jest głównie w departamencie Calvados w Normandii poprzez destylację cydru. Istnieje 230 odmian jabłek oraz 139 odmian gruszek, z których można go wyprodukować. Śliwkowe ciastka z calvadosem robią robotę!!
Składniki:
- 3 jajka
- 175g cukru trzcinowego
- 2 łyżki calvadosu
- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1 łyżeczka zmielonych goździków
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- szczypta soli
- 250g suszonych śliwek
- 50g gorzkiej czekolady
- 250g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200ml śmietany 30%
Przepis:
Piekarnik rozgrzać do 170 °C z funkcją pieczenie góra-dół (z termoobiegiem 150 °C). Jajka wbić do miski i ubić na puszystą masę wsypując cienką strużką cukier. Dodać calvados, skórkę z cytryny, sól i przyprawy. Masę ubić na puch. Suszone śliwki i czekoladę pokroić w drobną kostkę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i pokrojonymi owocami, dodać do masy jajecznej, wymieszać. Śmietanę ubić, dodać do ciasta, jeszcze raz wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przekładać ciasto na blachę małą łyżką i rozsmarowywać na placuszki o średnicy około 4-5 cm. Między ciastkami zostawiać odstępy, ponieważ w trakcie pieczenia się rozlewają. Ciastka piec 15-20 min, aż lekko się zarumienią. Studzić na kratce kuchennej.
Ciastka można przygotować również z innymi suszonymi owocami.
Smacznego!
Zapraszamy po inne przepisy na Święta do naszej zakładki „Na Święta”, na pewno coś się Wam spodoba i spróbujecie to zrobić sami!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie