Zupa krem z botwinki posypana czarnuszką w towarzystwie paluszka z ciasta francuskiego jest genialna w smaku!
Sezon na botwinkę (boćwinkę) trwa w najlepsze i będzie (niestety) tak krótki jak sezon na szparagi, więc warto wykorzystać te warzywa do sezonowych potraw. Tym razem proponujemy pyszną zupę. Zupa krem z botwinki z paluszkiem w towarzystwie ciasta francuskiego, posypana czarnuszką i posiekanymi surowymi kawałkami łodyg z liści buraków była tak pyszna, że już myślimy jak tą kulinarną ekstazę powtórzyć.
Składniki na 4 porcje:
- pęczek młodej włoszczyzny
- pęczek botwinki (boćwinki)
- 3 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 cebula
- sól, pieprz biały, świeżo zmielony
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżek śmietany + trochę do dekoracji w miseczkach
- 1 łyżka czarnuszki do dekoracji
- szczypta kwasku cytrynowego lub sok z wyciśniętej cytryny
- paluszki francuskie zrobione z francuskiego ciasta (przepis poniżej)
Przepis na paluszki z ciasta francuskiego:
Ciasto pokroić w długie paski, między które można posypać starty parmezan, skręcić i posmarować zbełtanym żółtkiem a następnie wsadzić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na około 20 minut – warto sprawdzać czy uzyskały złotawy kolor.
Przepis na zupę krem:
Pokrojoną w kawałki włoszczyznę gotujemy w około 2 litrach wody z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Solimy do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut.
Ziemniaki i buraki razem z liśćmi (botwinkę, boćwinkę) obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do gotującego wywaru. Garść pokrojonych liści botwinki odkładamy na później. Cebulę opalamy na palniku, dodajemy do gotującego się wywaru. Na małej patelni podsmażamy na 1 łyżce masła przez około 2 minuty pokrojony wcześniej 1 ząbek czosnku. Dodajemy do gotujących się warzyw. Następnie dokładamy śmietanę (2 łyżki, jeśli lubicie bardziej kremową i śmietanową możecie dodać 3 łyżki lub więcej). Przekładamy ugotowany wywar do melaksera i miksujemy na jednolity krem. Podgrzewamy zmiksowaną zupę krem w garnku (w trakcie podgrzewania warto dodać szczyptę kwasu cytrynowego lub sok wyciśnięty z cytryny, żeby uzyskać lekko kwaskowy posmak) a następnie wlewamy do miseczek, dekorujemy kleksami śmietany i pokrojonymi wcześniej liśćmi botwinki. Zupę posypujemy czarnuszką oraz świeżo zmielonym białym pieprzem. Podajemy z pieczonymi w piekarniku paluszkami z francuskiego ciasta.
Zapraszamy do naszej zakładki ZUPY po inne, równie ciekawe przepisy na smaczne i wyjątkowe zupy!
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie