Naleśniki wcale nie muszą być nudne. Zwłaszcza jeśli wystąpią w odpowiednim towarzystwie, a dziś towarzystwo jest wybitnie kolorowe. Powstały więc naleśniki z jabłkami. Niedziela, trochę więcej czasu, może warto zaryzykować proste danie a jednocześnie fit, ponieważ jabłka dusiliśmy bez cukru i masła, a naleśniki były smażone na suchej patelni bez dodatków tłuszczu.
Dlaczego w czerwieni? Jabłka do dekoracji akurat nam spasowały w takiej kolorystyce, aczkolwiek mus jabłkowy zrobiliśmy z różnych jabłek, jakie akurat były pod ręką. Efekt smakowy? Rewelacyjnie słodkie, z lekką nutą kwasowości. Idealnie pasujące do naleśników. Całość dopełnia smak i zapach cynamonu oraz goździków. Częstujcie się – naleśniki z jabłkami!
Jeśli ma być jeszcze bardziej FIT warto wykorzystać przepis na naleśniki z mąki gryczanej, które znajdziecie TUTAJ. Tym razem wykorzystaliśmy mąkę pszenną.
Przepis oraz składniki na ciasto do naleśników:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka (wtedy naleśniki wychodzą bardziej puszyste, ale można eksperymentować też z jednym jajkiem wtedy będziecie mieli cieńsze naleśniki)
- 1/2 litra mleka
- 250 ml wody gazowanej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli
Powyższe składniki należy wymieszać na jednolitą masę. Podczas miksowania można ciasto zagęścić dodając więcej mąki lub rozrzedzić dolewając wodę. Wszystko zależy od tego jakiego rodzaju mąki użyjecie i jak duże będą jajka. Rozgrzewamy następnie mocno patelnię i chochelką nalewamy ciasto na patelnię. Po kilku minutach odwracamy naleśnika i smażymy z drugiej strony. Ot i cała filozofia.
Smacznego!
Wrzucamy ten przepis do sekcji Dania główne.
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.