Przepis na jajka zapiekane ze szparagami i szpinakiem jest genialny w swej prostocie.
Jajka zapiekane ze szparagami i szpinakiem zostały naszym faworytem jako danie śniadaniowe. Spośród wielu przepisów i realizacji jakie mieliśmy na razie smakowo wygrywają jajka zapiekane ze szparagami i szpinakiem. To wybitnie prosty przepis i smakowa uczta. Pasuje w sam raz na wiosenne, niedzielne śniadanie.
Składniki na 2 porcje:
- wiązka zielonych szparagów (mogą być też każde inne)
- pęczek cebulki dymki ze szczypiorem
- 2 garście świeżego szpinaku
- 2-3 jajek (zależy ile kto lubi)
- 1 łyżka masła
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, ostra papryczka, czarnuszka
Przepis:
Cebulkę, szpinak, szparagi płukamy pod bieżącą wodą. Cebulkę wraz ze szczypiorkiem kroimy w plasterki. Od szparagów odłamujemy dolne, zdrzewiałe części (końcówki zamroziliśmy na czas kiedy nie będzie szparagów, żeby mieć na przykład do wywaru).
Na patelnię dajemy łyżkę oliwy i łyżkę masła i wsypujemy cebulkę. Smażymy przez 2-3 minut. Dodajemy szparagi (jeśli mają grube łodygi można je przeciąć wzdłuż), podsmażamy wszystko przez kolejne 4-5 minut, wrzucamy liście szpinaku, mieszamy wszystko do momentu aż szpinak zwiędnie.
Podsmażone warzywa wkładamy do naczyń żaroodpornych. U nas idealnie przydały się gliniane miseczki przywiezione z Włoch.
Posypujemy całość świeżo zmieloną solą, pieprzem, ostrą papryczką i czarnuszką.
Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni do momentu aż białko się zetnie. Można przykryć na początku folią aluminiową, żeby żółtka się nie zeschły.
Podajemy gorące!
Więcej przepisów z wykorzystaniem szparagów znajdziecie TUTAJ.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie