Bób w pomidorach – połączenie zieleni z czerwienią

Gotowany bób w pomidorach

Gotowany bób w pomidorach to niezwykłe połączenie kolorów i smaków a jednocześnie ciekawa potrawa przypominająca trochę fasolkę po bretońsku tylko bez dodatków mięsnych.

Gotowany bób w pomidorach to idealne połączenie sezonowych składników. Kiedy go robić jak nie teraz kiedy bób jest już w przystępnych cenach a pomidory dojrzewają i wreszcie smakują! Bazylia, mięta oraz ostra papryczka nadają tej potrawie świeżości i pikanterii.

Gotowany bób w pomidorach
Gotowany bób w pomidorach

Składniki:

  • 1kg ugotowanego bobu al dente (jak gotować bób poczytajcie TUTAJ)
  • 1 kg pomidorów (my wykorzystaliśmy mocno dojrzałe pomidory zakupione na Placu Imbramowskim)
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej, zmielonej papryki
  • szczypta ostrej papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki suszonego, zmielonego fenkułu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
  • kilka listków świeżej mięty
  • liście bazylii
  • posiekana natka pietruszki
  • 1-2 ząbków czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz

Przepis:

Ugotować bób, wystudzić, obrać z łupinek. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony czosnek. Pomidory obrać ze skórek po uprzednim nacięciu, zalaniu wrzątkiem i kolejno zanurzeniu w zimnej wodzie. Obrane i pokrojone pomidory wrzucić na patelnię dodać zmielone przyprawy i gotować do zredukowania tak, żeby powstał gęsty, aromatyczny sos. Wrzucić ugotowany bób. Gotować całość jeszcze przez 5-7minut, żeby się połączyły smaki. Przed podaniem doprawić posiekaną bazylią, miętą i natką pietruszki.

Można serwować na ciepło i na zimno.

Gotowany bób w pomidorach
Gotowany bób w pomidorach

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *