Gotowany bób w pomidorach to niezwykłe połączenie kolorów i smaków a jednocześnie ciekawa potrawa przypominająca trochę fasolkę po bretońsku tylko bez dodatków mięsnych.
Gotowany bób w pomidorach to idealne połączenie sezonowych składników. Kiedy go robić jak nie teraz kiedy bób jest już w przystępnych cenach a pomidory dojrzewają i wreszcie smakują! Bazylia, mięta oraz ostra papryczka nadają tej potrawie świeżości i pikanterii.
Składniki:
- 1kg ugotowanego bobu al dente (jak gotować bób poczytajcie TUTAJ)
- 1 kg pomidorów (my wykorzystaliśmy mocno dojrzałe pomidory zakupione na Placu Imbramowskim)
- 1 cebula
- 1 łyżeczka słodkiej, zmielonej papryki
- szczypta ostrej papryczki chili
- 1/2 łyżeczki suszonego, zmielonego fenkułu
- 1/2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
- kilka listków świeżej mięty
- liście bazylii
- posiekana natka pietruszki
- 1-2 ząbków czosnku
- oliwa
- sól, pieprz
Przepis:
Ugotować bób, wystudzić, obrać z łupinek. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony czosnek. Pomidory obrać ze skórek po uprzednim nacięciu, zalaniu wrzątkiem i kolejno zanurzeniu w zimnej wodzie. Obrane i pokrojone pomidory wrzucić na patelnię dodać zmielone przyprawy i gotować do zredukowania tak, żeby powstał gęsty, aromatyczny sos. Wrzucić ugotowany bób. Gotować całość jeszcze przez 5-7minut, żeby się połączyły smaki. Przed podaniem doprawić posiekaną bazylią, miętą i natką pietruszki.
Można serwować na ciepło i na zimno.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie