Sałatka z pieczonych buraczków z kozim serem
Sałatka z pieczonych buraczków z kozim serem. W zasadzie ta sałatka jest tak prosta, że można wszystko „wyczytać” z poniższych zdjęć. Dodatkowo jest tak smaczna, że będziecie ją robić wielokrotnie i zawsze Wam jej braknie.
Składniki:
- 3-4 młodych buraczków (pieczemy w folii aluminiowej)
- orzeszki pini (prażymy na suchej patelni)
- ser kozi (ilość zależy od własnych preferencji)
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka octu winnego
- natka pietruszki – do dekoracji
- oliwa z oliwek – do polania
- sól, pieprz
Wrzucamy jedynie małe porady, które są ważne podczas przygotowywania:
- buraki można upiec albo ugotować (obie wersje obróbki cieplnej są równie dobre, aczkolwiek pieczone według nas są smaczniejsze), następnie trzeba je wystudzić i pokroić w plasterki
- sos lub dressing do polania całości składa się z 3 łyżek octu balsamicznego, 1 łyżki octu winnego, wymieszanych i zredukowanych podczas gotowania do gęstej polewy
- orzeszki pini prażyć na suchej patelni do uzyskania złotego koloru
- całość można polać oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem według smaku.
Zapraszamy po przepisy na inne sałatki na naszą stronę TUTAJ.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie