Wyszła nam fajna przekąska, nazwaliśmy ją: ślimaki z francuskiego ciasta.
Akurat w lodówce mieliśmy francuskie ciasto, które czekało na wykorzystanie. Były również pieczarki, natka pietruszki, pomidory w puszce oraz ser mozzarella. W sumie w pierwszej wersji nie było sera, ale w kolejnych już się pojawił. Powstały ślimaki z francuskiego ciasta faszerowane pieczarkami z dodatkiem sosu pomidorowego. Pora roku taka jaka jest, więc trudno zdobyć świeże, dobre i smaczne pomidory a i tak z włoskich przepisów wiemy, że dodają pomidory z puszki zarówno dla smaku jak i dla koloru, więc czemu nie wykorzystać takich składników.
Składniki:
- 1 rolka francuskiego ciasta
- 3-4 pomidory lub puszka obranych pomidorów w sosie lub passata z pomidorów
- 250g pieczrek
- cebula, czosnek
- starta mozzarella (alternatywnie)
- 1/2 natki pietruszki
- oliwa
- sól, pieprz
Pieczarki: Obrać pieczarki. Oderwać nogi od kapeluszy. Pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pieczarki (posolić, popieprzyć) i smażyć do momentu aż nie wyparuje woda a pieczarki zrobią się lekko brązowe. Odstawić do wystygnięcia. Pokroić połowę natki pietruszki, dodać do pieczarek i wymieszać.
Sos pomidorowy: Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (smażyć krótko około 1 minuty, potem czosnek może się zrobić gorzki), dodać pomidory obrane ze skórek (my zastosowaliśmy gotowe z puszki, można też zamiennie dodać passatę z pomidorów). Przyprawić solą, pieprzem. Wszystko razem gotować do zredukowania się sosu. Próbować, smakować, dobierać przyprawy według własnych upodobań.
Ciasto francuskie: (gotowe, kupione w sklepie) rozłożyć na desce, blacie lub innej płaskiej powierzchni. Posmarować zrobionym wcześniej i wystudzonym sosem pomidorowym, rozłożyć w miarę równomiernie usmażone pieczarki. Zwinąć ciasto w rulon. Pokroić na około 1.5 cm kawałki.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni (grzałka góra/dół). Powstałe „ślimaki” poukładać na papierze do pieczenia w sporych odległościach (trochę urosną). Wsadzić blaszkę ze „ślimakami” do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut. Można spróbować wersji z serem i posypać każdego „ślimaka” startą mozzarellą.
Smakują wybitnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Zerknijcie do zakładki Przystawki i przekąski – tam znajdziecie inne pomysły kulinarne.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie