Hiszpańska kaszanka na czerwonej papryce to idealna przystawka, którą bez problemu można zrobić w domowych warunkach.
Hiszpańska kaszanka na czerwonej papryce, u nas dodatkowo podana na grzance jest zmodyfikowanym pomysłem jaki pojawił się na jednej kolacji w Walencji. Tak wyglądało to danie zaserwowane w restauracji Sagradi w Walencji:
Postanowiliśmy spróbować sił i zrobić to wyśmienitą przekąskę w warunkach domowych. Kaszankę przywieźliśmy z targu w Walencji, ale wiemy, że w Krakowie można ją zdobyć na Starym Kleparzu w budce z hiszpańskimi specjałami. Wyszło idealne smakowo i rewelacyjne kolorystycznie, hiszpańskie tapas.
Składniki:
- hiszpańska kaszanka
- kromki chleba lub bułki na grzanki (w wersji bezglutenowej można pominąć grzanki)
- 3 średnie, czerwone papryki
- ząbek czosnku
- szczypiorek
- oliwa
- sól, pieprz
Przepis:
Paprykę umyć, usunąć pestki i ogonki i pokroić na połówki. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 230 stopni na funkcji grilla przez około 30 minut tak, aby skórki zostały lekko przypieczone, a miąższ sam odchodził od skórek. Po tym czasie wsadzić do foliowego woreczka i zamknąć, żeby się zaparzyły. Dzięki temu będzie można łatwo usunąć skórki.
Po ostudzeniu papryki wsadzamy do słoika, kroimy 1 ząbek czosnku w plasterki i zalewamy oliwą z oliwek, tak, aby przykryła całość. Najlepiej zostawić słoik w lodówce na 1-2 dni, żeby się papryka macerowała.
Pokrojone pieczywo wrzucamy na gorącą oliwę i robimy grzanki. Najlepsze są chrupkie i brązowe.
Kaszankę kroimy w grube plastry i smażymy z obu stron na patelni.
Na wcześniej przygotowane grzanki nakładamy paprykę z plasterkami czosnku, na to podsmażoną kaszankę. Posypujemy szczypiorkiem i gruboziarnistą solą i pieprzem i podajemy na ciepło.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie