Hiszpańska kaszanka na czerwonej papryce

Hiszpańska kaszanka na czerwonej papryce

Hiszpańska kaszanka na czerwonej papryce to idealna przystawka, którą bez problemu można zrobić w domowych warunkach.

Hiszpańska kaszanka na czerwonej papryce, u nas dodatkowo podana na grzance jest zmodyfikowanym pomysłem jaki pojawił się na jednej kolacji w Walencji. Tak wyglądało to danie zaserwowane w restauracji Sagradi w Walencji:

Postanowiliśmy spróbować sił i zrobić to wyśmienitą przekąskę w warunkach domowych. Kaszankę przywieźliśmy z targu w Walencji, ale wiemy, że w Krakowie można ją zdobyć na Starym Kleparzu w budce z hiszpańskimi specjałami. Wyszło idealne smakowo i rewelacyjne kolorystycznie, hiszpańskie tapas.

Hiszpańska kaszanka na czerwonej papryce
Hiszpańska kaszanka na czerwonej papryce

Składniki:

  • hiszpańska kaszanka
  • kromki chleba lub bułki na grzanki (w wersji bezglutenowej można pominąć grzanki)
  • 3 średnie, czerwone papryki
  • ząbek czosnku
  • szczypiorek
  • oliwa
  • sól, pieprz
Hiszpańska kaszanka na czerwonej papryce
Hiszpańska kaszanka na czerwonej papryce

Przepis:

Paprykę umyć, usunąć pestki i ogonki i pokroić na połówki. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 230 stopni na funkcji grilla przez około 30 minut tak, aby skórki zostały lekko przypieczone, a miąższ sam odchodził od skórek. Po tym czasie wsadzić do foliowego woreczka i zamknąć, żeby się zaparzyły. Dzięki temu będzie można łatwo usunąć skórki.

Po ostudzeniu papryki wsadzamy do słoika, kroimy 1 ząbek czosnku w plasterki i zalewamy oliwą z oliwek, tak, aby przykryła całość. Najlepiej zostawić słoik w lodówce na 1-2 dni, żeby się papryka macerowała.

Pokrojone pieczywo wrzucamy na gorącą oliwę i robimy grzanki. Najlepsze są chrupkie i brązowe.

Kaszankę kroimy w grube plastry i smażymy z obu stron na patelni.

Na wcześniej przygotowane grzanki nakładamy paprykę z plasterkami czosnku, na to podsmażoną kaszankę. Posypujemy szczypiorkiem i gruboziarnistą solą i pieprzem i podajemy na ciepło.

Hiszpańska kaszanka na czerwonej papryce
Hiszpańska kaszanka na czerwonej papryce

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *