Pasta Fregola con pomodorini rossi

Fregola con pomodorini rossi

Fregola con pomodorini rossi – czyli makaronowe kuleczki z pomidorkami koktajlowymi i małżami (vongole).

To danie jest tak proste, tak spektakularne i tak smaczne, że nic tylko trzeba sobie zakupić makaron fregola oraz małże (vongole) – tu doradzamy Sklep Rybny DORADA na Starym Kleparzu, my tam kupujemy i w naszej ocenie są najlepsze!

Fregola con pomodorini rossi
Fregola con pomodorini rossi

Składniki:

  • makaron fregola 0,25 kg
  • 1 kg małych małż (vongole)
  • pomidorki koktajlowe 20 szt
  • ząbek czosnku
  • 3–4 łyżki oliwy
  • 150 ml białego, wytrawnego wina
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
Fregola con pomodorini rossi
Fregola con pomodorini rossi

Przepis:
Vongole umyć dokładnie pod zimną wodą (otwartymi stukamy o blat, żeby sprawdzić czy się zamkną. Te, które pozostaną otwarte wyrzucić!).
Wrzucić małże do garnka, wlać 50ml białego wina i przykryć pokrywką. Gotować 4–5 minut do momentu aż się otworzą. Te. które pozostaną zamknięte wyrzuć! Odcedzić wywar pozostały z gotowania vongoli, zostawić na później.

Fregola con pomodorini rossi
Fregola con pomodorini rossi

Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić ząbek czosnku. Jak się czosnek zarumieni wyjąć go i wsypać makaron fregola a następnie dolać resztę białego wina. Gotować wszystko na wolnym ogniu, aż wino odparuje. Następnie wlać zostawiony wcześniej wywar z mięczaków. Jeśli potrzeba dolać wody. Makaron gotować przez 30 minut lub jak wskazano na opakowaniu. Dodać ugotowane małże, wszystko razem wymieszać. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w ćwiartki pomidorki oraz posiekaną natkę pietruszki. Podawać na gorąco.

Fregola con pomodorini rossi
Fregola con pomodorini rossi

Inne przepisy na Ryby i Owoce morza znajdują się na naszej stronie TUTAJ.

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *