Fregola con pomodorini rossi – czyli makaronowe kuleczki z pomidorkami koktajlowymi i małżami (vongole).
To danie jest tak proste, tak spektakularne i tak smaczne, że nic tylko trzeba sobie zakupić makaron fregola oraz małże (vongole) – tu doradzamy Sklep Rybny DORADA na Starym Kleparzu, my tam kupujemy i w naszej ocenie są najlepsze!
Składniki:
- makaron fregola 0,25 kg
- 1 kg małych małż (vongole)
- pomidorki koktajlowe 20 szt
- ząbek czosnku
- 3–4 łyżki oliwy
- 150 ml białego, wytrawnego wina
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
Przepis:
Vongole umyć dokładnie pod zimną wodą (otwartymi stukamy o blat, żeby sprawdzić czy się zamkną. Te, które pozostaną otwarte wyrzucić!).
Wrzucić małże do garnka, wlać 50ml białego wina i przykryć pokrywką. Gotować 4–5 minut do momentu aż się otworzą. Te. które pozostaną zamknięte wyrzuć! Odcedzić wywar pozostały z gotowania vongoli, zostawić na później.
Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić ząbek czosnku. Jak się czosnek zarumieni wyjąć go i wsypać makaron fregola a następnie dolać resztę białego wina. Gotować wszystko na wolnym ogniu, aż wino odparuje. Następnie wlać zostawiony wcześniej wywar z mięczaków. Jeśli potrzeba dolać wody. Makaron gotować przez 30 minut lub jak wskazano na opakowaniu. Dodać ugotowane małże, wszystko razem wymieszać. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w ćwiartki pomidorki oraz posiekaną natkę pietruszki. Podawać na gorąco.
Inne przepisy na Ryby i Owoce morza znajdują się na naszej stronie TUTAJ.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.