Pasta z bobu, limonki, mięty z dodatkiem oliwy

Pasta z bobu

Z ugotowanego na miękko bobu, kilku listków mięty, oliwy z oliwek i soku z cytryny powstanie genialna w smaku pasta z bobu, w sam raz do posmarowania chleba czy grzanki.

Poniżej znajdziecie przepis na ugotowanie bobu na miękko bez straty koloru. Inna metoda gotowania bobu jest spisana TUTAJ oraz TUTAJ. A sama pasta z bobu to smarowidło, które przygotować można w kilka minut. Bób trzeba ugotować, następnie należy wystudzić i obrać z łupinek. Wrzucić do blendera, dodać kilka listków mięty, kilka łyżek oliwy (w zależności od ilości bobu), można dorzucić ząbek czosnku, wcisnąć sok z limonki, dodać szczyptę soli (nie za dużo jeśli bób był solony podczas gotowania) oraz delikatnie popieprzyć do smaku. U nas dodatkowo posypane płatkami ostrej, suszonej papryczki chili.

Pasta z bobu, limonki, mięty z dodatkiem oliwy
Pasta z bobu, limonki, mięty z dodatkiem oliwy

Składniki:

  • 1/2kg gotowanego bobu
  • sok wyciśnięty z 1/2 limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 4-6 listków mięty
  • 2-3 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, suszona papryczka chili
Pasta z bobu, limonki, mięty z dodatkiem oliwy
Pasta z bobu, limonki, mięty z dodatkiem oliwy

Kolejny sprytny sposób na gotowanie bobu:

  • zagotować wodę
  • wsypać 2 łyżeczki soli
  • dodać 1 łyżeczkę sody
  • wrzucić bób na gotującą wodę
  • gotować 8-10 minut

Bób będzie miękki i jednocześnie będzie miał intensywny zielony kolor. Obrany z łupinek z dodatkami idealnie spasuje jako baza do wybornej pasty!

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *