Z ugotowanego na miękko bobu, kilku listków mięty, oliwy z oliwek i soku z cytryny powstanie genialna w smaku pasta z bobu, w sam raz do posmarowania chleba czy grzanki.
Poniżej znajdziecie przepis na ugotowanie bobu na miękko bez straty koloru. Inna metoda gotowania bobu jest spisana TUTAJ oraz TUTAJ. A sama pasta z bobu to smarowidło, które przygotować można w kilka minut. Bób trzeba ugotować, następnie należy wystudzić i obrać z łupinek. Wrzucić do blendera, dodać kilka listków mięty, kilka łyżek oliwy (w zależności od ilości bobu), można dorzucić ząbek czosnku, wcisnąć sok z limonki, dodać szczyptę soli (nie za dużo jeśli bób był solony podczas gotowania) oraz delikatnie popieprzyć do smaku. U nas dodatkowo posypane płatkami ostrej, suszonej papryczki chili.
Składniki:
- 1/2kg gotowanego bobu
- sok wyciśnięty z 1/2 limonki
- 1 ząbek czosnku
- 4-6 listków mięty
- 2-3 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz, suszona papryczka chili
Kolejny sprytny sposób na gotowanie bobu:
- zagotować wodę
- wsypać 2 łyżeczki soli
- dodać 1 łyżeczkę sody
- wrzucić bób na gotującą wodę
- gotować 8-10 minut
Bób będzie miękki i jednocześnie będzie miał intensywny zielony kolor. Obrany z łupinek z dodatkami idealnie spasuje jako baza do wybornej pasty!
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie