Irlandzki gulasz wołowy na bazie piwa Guinness

Irlandzki gulasz wołowy na bazie piwa Guinness

Irlandzki gulasz wołowy na bazie piwa Guinness tak nam zasmakował podczas pobytu w Irlandii, że postanowiliśmy spróbować go odtworzyć.

Po wizycie w Dublinie, gdzie mieliśmy okazję spróbować irlandzką wersję gulaszu (o czym możecie przeczytać klikając TUTAJ oraz jeśli chcecie oglądnąć co zwiedziliśmy możecie kliknąć TUTAJ) postanowiliśmy odtworzyć ten cudowny irlandzki gulasz wołowy na bazie piwa Guinness.

Irlandzki gulasz wołowy na bazie piwa Guinness
Irlandzki gulasz wołowy na bazie piwa Guinness

Składniki:

  • 1kg mięsa wołowego na gulasz
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • oliwa
  • 4 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
  • 1 szklanka Guinness lub innego piwa typu stout
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 litr bulionu wołowego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • gałązka rozmarynu
  • 1 cebula duża lub 2 małe pokrojoną w kostkę
  • 2 marchewki pokrojone w paski
  • 6 ziemniaków
  • natka pietruszki drobno posiekana
Irlandzki gulasz wołowy na bazie piwa Guinness
Irlandzki gulasz wołowy na bazie piwa Guinness

Przepis:

Mięso pokroić w dużą kostkę, przyprawić solą i pieprzem, każdy kawałek oprószyć mąką i smażyć partiami w dużym garnku ze wszystkich stron do zrumienienia. Przełożyć na talerz.

Do garnka po smażonym mięsie wlać 2-3 łyżki oliwy i zeszklić w nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać czosnek i chwilę razem smażyć. Następnie dodać pokrojoną w kawałki marchewkę i dalej wszystko razem smażyć.

Dodać paprykę, pastę pomidorową lub przecier i trochę bulionu tak by zebrać wszystkie smaki z dna garnka.

Następnie dołożyć mięso, rozmaryn, liście laurowe, zalać całość bulionem i zagotować. Dolać szklankę piwa Guinness oraz sos Worcestershire, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 2-2,5 godziny.

Pokrojone ziemniaki dodać do gulaszu na godzinę przed końcem gotowania, jeżeli pokroimy ziemniaki w kostkę to wystarczy je gotować w gulaszu przez około 15–20 minut.

Całość przyprawić solą i pieprzem według własnego uznania.

Na talerzu gulasz posypać natką pietruszki.

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *