Sałatka z gotowanym bobem, pietruszką, koperkiem i dymką wabi zapachami, kusi kolorami i nęci świeżością.
Wszystkie składniki tym razem są zielone, rześkie, świeże, orzeźwiające. Powstała wspaniała sałatka z gotowanym bobem, pietruszką, koperkiem i dymką. Bób gotowany krócej, żeby był bardziej chrupki, następnie odstawiony na następny dzień, żeby nie szkodził cukrzykom! 😁 Jak wyszło? Zobaczcie na zdjęciach. Jak smakuje? Musicie się sami przekonać, ale gwarantujemy ciekawe doznania smakowe.
Składniki:
- 1/2 kg bobu
- natka pietruszki
- 2 gałązki mięty
- pół pęczka koperku
- cebulka dymka ze szczypiorkiem
- 1 limonka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przepis:
Bób gotujemy w łupinkach przez około 10 minut (zgodnie praktyką został zalany 2 razy wrzątkiem, żeby się „wypierdział”, przez co Wy nie będziecie musieli 😂, jeśli chcecie poznać szczegóły tego sposobu zapraszamy TUTAJ). Bób gotujemy wraz z liściem laurowym, kilkoma ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego. Ostudzony bób przesypujemy do miski i polewamy oliwą. Mieszamy. Tricki na gotowanie bobu znajdziecie TUTAJ.
Zielone warzywa tniemy na drobne kawałeczki i dorzucamy do miski. Mieszamy.
Ścieramy na tarce skórkę z połowy limonki i dokładamy do miski. Mieszamy.
Po nałożeniu na talerze lub do miseczek całość skrapiamy sokiem z limonki.
Inne przepisy z wykorzystaniem bobu znajdziecie na naszej stronie w sekcji: Na skróty/Bób. Zapraszamy!
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie