Zbliża się zimna pora. Jesień za rogiem, a niedługo pojawi się zima warto znać kilka przepisów na rozgrzewające zupy. Jedną z nich jest zupa dyniowo-pomidorowa z orientalnymi przyprawami.
W związku z tym, że sezon na dynie trwa, wybór był prosty: zupa dyniowo-pomidorowa z orientalną nutą. To jedna z naszych ulubionych potraw. Prosta, aromatyczna, pikantna i rozgrzewająca, a do tego kolorowa, jednym słowem w sam raz na jesienne popołudnia. Zaglądnijcie na stronę JeDynie na Facebooku lub na Instagramie, tam można zdobyć/kupić naprawdę niewiarygodną ilość różnych dyń!
Składniki:
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula cukrowa
- 5 ząbków czosnku
- 3 średnie ziemniaki
- 500 ml bulionu warzywnego
- 500g upieczonej dyni hokkaido lub muscat
- 400g pomidorów z puszki (bez skóry)
- 1 łyżeczka przyprawy 7 baharat
- 2 łyżeczki kuminu (jedna łyżeczka do zupy, druga do dekoracji)
- sok z połowy cytryny
- pół pęczka natki pietruszki
Przepis:
Kumin uprażyć na suchej patelni. Jedną łyżeczkę utłuc w moździerzu, resztę zostawić na później. W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i chwilę smażyć wszystko razem. Wsypać utłuczony kumin i zalać bulionem. Gotować około 15 minut. Włożyć do garnka wcześniej upieczoną dynię, pomidory wraz z zalewą oraz przyprawę: 7 baharat. Gotować wszystko razem przez około 10 minut, a następnie dosypać natkę pietruszki. Zblendować wszystko na gładki krem. Doprawić zupę sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać zupę posypaną kuminem. Można posypać prażonymi pestkami dyni i pokropić olejem z nasion dyni. Gotowe!
Smacznego!
Zapraszamy również po inne przepisy na zupy na naszą stronę do zakładki ZUPY.