Idealna i nieskomplikowana zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów, która w sam raz pasuje na obecny szczyt sezonu na pyszne pomidory i dojrzałą paprykę. Rozgrzewa, wzmacnia i dodaje energii.
I powiedział Pan: „Idźcie i rozmnażajcie pomidory! Róbcie z nich przeciery, zupy i sosy, jedzcie surowe, dodawajcie do sałatek! Albowiem krótki jest czas, żeby się cieszyć ich smakiem!”
…i zrobiliśmy kolejną zupę pomidorową!!! Powstała wyśmienita zupa krem z pieczonej papryki oraz pomidorów.
Składniki dla 4 osób:
- 3–4 duże czerwone papryki
- 200-300 ml przecieru ze świeżych obranych ze skórki pomidorów
- 300 do 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego, w zależności jaką gęstość lubicie
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypta płatków chili
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Do dekoracji: opcjonalnie według własnych preferencji i smaków – ser kozi lub ser feta, prażone na patelni pestki dyni, listki bazylii, oliwa smakowa do pokropienia gotowej zupy.
Przygotowanie:
Paprykę myjemy, kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (u nas funkcja: termoobieg). Pieczemy do momentu aż skórka zacznie się przypalać.
Upieczoną paprykę wkładamy do woreczka strunowego i szczelnie zamykamy by po ostudzeniu łatwiej zdjąć z niej skórkę.
Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilości oliwy z oliwek. Po chwili dodajemy drobno pokrojony czosnek.
W garnku łączymy przypieczoną paprykę, przecier z pomidorów oraz zeszkloną cebulę, czosnek i zalewamy wszystko bulionem. Dodajemy chili, sól, pieprz i gotujemy na niewielkim ogniu przez 15 minut. Następnie całość miksujemy na gładki krem w blenderze, a następnie przelewamy do garnka i podgrzewamy przed podaniem.
Na koniec można dekorować pokruszonym serem i bazylią, prażonymi pestkami dyni.
Gotowe! Różne rodzaje zup (w tym sporo bazujących na pomidorach) znajdziecie na naszej stronie w zakładce: Przepisy/Zupy.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.