Zupa pomidorowa, która zniewala bukietem smaków i konsystencją. Wykorzystujemy sezon pomidorowy na maxa!
Niby turecka, ale jednak według żydowskiego przepisu. Sopa de tomate. Tym razem sięgnęliśmy do przepisów z książki: „Hazana. Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata” autorstwa Paola Gavin. Tam w zakładce „Turcja” znaleźliśmy taką oto niebywale smaczną zupę. Delikatna, pyszna i lekka. Niby klasyczna zupa pomidorowa a ma wyborny smak i niespotykaną konsystencję. Najlepsza jest zrobiona oczywiście ze świeżych pomidorów.
Yummy! Pycha! Delicious! Deliziosa!
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 2 średnie cebule, posiekane
- 1 marchewka, grubo starta
- 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 675 g dojrzałych pomidorów, obranych, bez gniazd nasiennych, posiekanych
- garść drobno posiekanej natki, plus do podania
- 1 litr wywaru warzywnego lub wody
- szczypta cukru
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
Przepis:
Rozgrzej oliwę w dużym garnku. Przesmaż cebulę i marchewkę przez około 5 minut na średnim ogniu. Wrzuć ziemniaki, pomidory i pokrojoną natkę pietruszki. Dolej wywaru warzywnego. Doprowadź do wrzenia. Dopraw cukrem, solą i pieprzem. Przykryj i gotuj na małym ogniu 30 minut. Przetrzyj zupę przez sito albo zmiksuj w blenderze. Przelej zupę z powrotem do garnka. Dobrze podgrzej. Jeśli okaże się za gęsta, po prostu dolej niewielką ilość wody lub wywaru warzywnego. Podawaj na gorąco, posypaną natką. Można dodatkowo przed podaniem pokropić oliwą z oliwek, olejem z pestek dyni, albo olejem pomidorowym.
Różne rodzaje zup (w tym sporo bazujących na pomidorach) znajdziecie na naszej stronie w zakładce: Przepisy/Zupy.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.