Turecka zupa pomidorowa podana z natką pietruszki!

Turecka zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa, która zniewala bukietem smaków i konsystencją. Wykorzystujemy sezon pomidorowy na maxa!

Niby turecka, ale jednak według żydowskiego przepisu. Sopa de tomate. Tym razem sięgnęliśmy do przepisów z książki: „Hazana. Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata” autorstwa Paola Gavin. Tam w zakładce „Turcja” znaleźliśmy taką oto niebywale smaczną zupę. Delikatna, pyszna i lekka. Niby klasyczna zupa pomidorowa a ma wyborny smak i niespotykaną konsystencję. Najlepsza jest zrobiona oczywiście ze świeżych pomidorów. 
Yummy! Pycha! Delicious! Deliziosa!

Turecka zupa pomidorowa
Turecka zupa pomidorowa

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 średnie cebule, posiekane
  • 1 marchewka, grubo starta
  • 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 675 g dojrzałych pomidorów, obranych, bez gniazd nasiennych, posiekanych
  • garść drobno posiekanej natki, plus do podania
  • 1 litr wywaru warzywnego lub wody
  • szczypta cukru
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
Turecka zupa pomidorowa
Turecka zupa pomidorowa

Przepis:

Rozgrzej oliwę w dużym garnku. Przesmaż cebulę i marchewkę przez około 5 minut na średnim ogniu. Wrzuć ziemniaki, pomidory i pokrojoną natkę pietruszki. Dolej wywaru warzywnego. Doprowadź do wrzenia. Dopraw cukrem, solą i pieprzem. Przykryj i gotuj na małym ogniu 30 minut. Przetrzyj zupę przez sito albo zmiksuj w blenderze. Przelej zupę z powrotem do garnka. Dobrze podgrzej. Jeśli okaże się za gęsta, po prostu dolej niewielką ilość wody lub wywaru warzywnego. Podawaj na gorąco, posypaną natką. Można dodatkowo przed podaniem pokropić oliwą z oliwek, olejem z pestek dyni, albo olejem pomidorowym. 

Różne rodzaje zup (w tym sporo bazujących na pomidorach) znajdziecie na naszej stronie w zakładce: Przepisy/Zupy.

Smacznego! 

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *