Krupnik inspirowany kuchnią włoską czyli zuppa di orzo

krupnik inspirowany kuchnią włoską

Wegetariański krupnik inspirowany kuchnią włoską wyszedł wyśmienity!

Ten krupnik inspirowany kuchnią włoską zniewala delikatnością i smakiem. Zrobiony bez mięsa (nie tak jak klasyczny polski krupnik), bulionu, czy jakichkolwiek mięsnych czy kostnych dodatków zachwyca wspaniałymi kolorami i niepowtarzalnymi aromatami. Spróbujcie!

Zrobiliśmy też wersję nie-wege na gotowanych żołądkach drobiowych. Jeśli chcecie zobaczyć jak wygląda zapraszamy do naszego przepisu TUTAJ.

Krupnik inspirowany kuchnią włoską
Krupnik inspirowany kuchnią włoską

Składniki:

  • 250g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 150 g gotowanej fasoli borlotti (do kupienia w dużych supermarketach), ale można zastosować każdy inny rodzaj fasoli
  • 2 liście jarmużu
  • 4 liście kapusty włoskiej
  • oliwa z oliwek extra virgine
  • tymianek
  • sól i pieprz
Krupnik inspirowany kuchnią włoską
Krupnik inspirowany kuchnią włoską

Przepis:
Wszystkie warzywa oczyścić i pokroić w kostkę. Krótko podsmażyć, wsypać kaszę i zalać wodą.
Całość gotować przez około 20 minut, dodać fasolę i umyte, grubo posiekane zioła, jarmuż, kapustę. Dusić całość pod przykryciem przez 10-15 minut. Pod koniec dorzucić pokrojone pomidory. Zupę podawać gorącą, polaną odrobiną oliwy i posypaną pieprzem. Na koniec można przyprawić kilkoma posiekanymi listkami tymianku.

Krupnik inspirowany kuchnią włoską
Krupnik inspirowany kuchnią włoską

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *