Wegetariański krupnik inspirowany kuchnią włoską wyszedł wyśmienity!
Ten krupnik inspirowany kuchnią włoską zniewala delikatnością i smakiem. Zrobiony bez mięsa (nie tak jak klasyczny polski krupnik), bulionu, czy jakichkolwiek mięsnych czy kostnych dodatków zachwyca wspaniałymi kolorami i niepowtarzalnymi aromatami. Spróbujcie!
Zrobiliśmy też wersję nie-wege na gotowanych żołądkach drobiowych. Jeśli chcecie zobaczyć jak wygląda zapraszamy do naszego przepisu TUTAJ.
Składniki:
- 250g kaszy jęczmiennej perłowej
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 dojrzałe pomidory
- 150 g gotowanej fasoli borlotti (do kupienia w dużych supermarketach), ale można zastosować każdy inny rodzaj fasoli
- 2 liście jarmużu
- 4 liście kapusty włoskiej
- oliwa z oliwek extra virgine
- tymianek
- sól i pieprz
Przepis:
Wszystkie warzywa oczyścić i pokroić w kostkę. Krótko podsmażyć, wsypać kaszę i zalać wodą.
Całość gotować przez około 20 minut, dodać fasolę i umyte, grubo posiekane zioła, jarmuż, kapustę. Dusić całość pod przykryciem przez 10-15 minut. Pod koniec dorzucić pokrojone pomidory. Zupę podawać gorącą, polaną odrobiną oliwy i posypaną pieprzem. Na koniec można przyprawić kilkoma posiekanymi listkami tymianku.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie