Biała kaszanka z jajkiem sadzonym i cebulką

Biała kaszanka z jajkiem sadzonym

Biała kaszanka to alternatywa dla tych, którzy nie specjalnie lubią potrawy z zawartością krwi zwierzęcej. Jest delikatniejsza, łagodniejsza w smaku niż kaszanka czarna a bazą mięsną jest tu kurczak, indyk lub wieprzowina.

Biała kaszanka ze Starego Kleparza w Krakowie (budka nr 43) idealnie spasowała na śniadanie! Biała kaszanka w przeciwieństwie do czarnej nie zawiera krwi zwierzęcej. Do produkcji białej kaszanki używa się cebuli, boczku, przypraw i tłuszczu. Cebula z boczkiem są smażone na tłuszczu, a później dodawane do ugotowanej kaszy gryczanej i mięsa. Całość przyprawiana jest solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem oraz innymi przyprawami, które nadają jej wyjątkowego smaku i aromatu. 

Biała kaszanka z jajkiem sadzonym
Biała kaszanka z jajkiem sadzonym

Sposób przyrządzania:

  • pokroić boczek w kostkę i mocno wysmażyć na patelni
  • dodać pod koniec pół cebuli pokrojonej w kosteczkę, zezłocić
  • odlać nadmiar tłuszczu z patelni
  • kaszankę pokroić w plasterki i smażyć do momentu uzyskania chrupkiej tekstury (my lubimy mocno wysmażoną)
  • wbić jajka i przykryć pokrywką, żeby białko się ścięło
  • popieprzyć i posolić wg uznania
  • przełożyć na talerze tak, żeby jajko sadzone było w całości
  • posypać zieloną cebulką
Biała kaszanka z jajkiem sadzonym
Biała kaszanka z jajkiem sadzonym

Serwować na ciepło, delektować się!

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *