Biała kaszanka to alternatywa dla tych, którzy nie specjalnie lubią potrawy z zawartością krwi zwierzęcej. Jest delikatniejsza, łagodniejsza w smaku niż kaszanka czarna a bazą mięsną jest tu kurczak, indyk lub wieprzowina.
Biała kaszanka ze Starego Kleparza w Krakowie (budka nr 43) idealnie spasowała na śniadanie! Biała kaszanka w przeciwieństwie do czarnej nie zawiera krwi zwierzęcej. Do produkcji białej kaszanki używa się cebuli, boczku, przypraw i tłuszczu. Cebula z boczkiem są smażone na tłuszczu, a później dodawane do ugotowanej kaszy gryczanej i mięsa. Całość przyprawiana jest solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem oraz innymi przyprawami, które nadają jej wyjątkowego smaku i aromatu.
Sposób przyrządzania:
- pokroić boczek w kostkę i mocno wysmażyć na patelni
- dodać pod koniec pół cebuli pokrojonej w kosteczkę, zezłocić
- odlać nadmiar tłuszczu z patelni
- kaszankę pokroić w plasterki i smażyć do momentu uzyskania chrupkiej tekstury (my lubimy mocno wysmażoną)
- wbić jajka i przykryć pokrywką, żeby białko się ścięło
- popieprzyć i posolić wg uznania
- przełożyć na talerze tak, żeby jajko sadzone było w całości
- posypać zieloną cebulką
Serwować na ciepło, delektować się!
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie