Przedstawiamy przepis na niezwykłe (zwykłe) ziemniaki z palonym masłem zwane colcannon
Stosując ten przepis wkraczacie do kulinarnego piekła (Hell’s Kitchen???)! Przygotujecie zwykłe ziemniaki w niezwykły sposób. Będą to ziemniaki z palonym masłem zwane colcannon. Oczywiście nie wszystko co dobre, koniecznie musi być zdrowe, więc dobrze się zastanówcie czy chcecie czytać to dalej i czy jesteście gotowi na ten sposób przygotowywania i serwowania ziemniaków! Przepis wyczytaliśmy w książce Nigelli Lawson „Zrób, zjedz, powtórz. Składniki, przepisy, opowieści” i rzeczywiście historia ziemniaków, puree i palonego masła zajęła jej aż 5 stron! My tu zrobimy skrót, żeby niepotrzebnie nie przedłużać czekania na tę smakową ekstazę!
Składniki na 4-6 porcji:
– 1-1½ kg ziemniaków najlepiej równych rozmiarów (najlepiej odmiany mączyste, żeby nie były po ugotowaniu za bardzo wodniste)
– 200g jarmużu (waga po obraniu z łodyżek, 300-400g w całości) – jeśli nie macie jarmużu można zastosować szpinak, będzie mniej chrupki i lekko zmieni smak potrawy na nieco inny
– 250ml mleka 3,2% (ilość mleka zależy od rodzaju ziemniaków, wlewając sprawdzać czy konsystencja puree jest już wystarczająca)
– 4 cebule dymki
– 150g masła
Przepis:
Ziemniaki umyć, obrać, włożyć w całości do dużego garnka pełnego posolonej wody. Gotować do miękkości.
W międzyczasie kiedy ziemniaki się gotują, obrać jarmuż z łodyżek i porwać go na niewielkie kawałki.
Wrzucić jarmuż do niewielkiej ilości osolonego wrzątku, ugotować do miękkości (około 5 minut), następnie odcedzić. Kiedy trochę ostygnie, odcisnąć go, przełożyć z powrotem do ciepłego garnka, przykryć i trzymać w cieple. Następnie pokroić w małą kosteczkę cebule dymki.
Ugotowane ziemniaki wyciągnąć z wody, wodę wylać, ciepły garnek wytrzeć papierem. Postawić suchy garnek z powrotem na wyłączony palnik i wrzucić do niego ziemniaki, żeby suszyły się przez kilka minut.
Ubić ziemniaki (nie blendować, bo zrobi się kleista papka), dodając ciepłego mleka. Do ubitych ziemniaków wrzucić jarmuż, Przykryć rondel, żeby colcannon nie ostygł.
…u nas idealnie spasowało do całości dodanie smażonych polędwiczek wieprzowych oraz sałatka z cukini z serem feta. Wyszło danie obiadowe – idealne!
Palenie masła – pokroić masło na kawałki (łatwiej się rozpuszcza), wrzucić je do naczynia/patelni z grubym dnem i postawić na niedużym ogniu. Kiedy masło się rozpuści, zwiększyć ogień na średni i podgrzewać je, regularnie mieszając, aż nabierze głęboko złotej barwy, a na dnie rondla pojawią się ciemne drobinki. Kiedy po mniej więcej 7 minutach masło zrobi się aromatyczne i orzechowe, zdjąć patelnię z ognia i wrzucić do niego posiekaną cebulę dymkę – tłuszcz zacznie skwierczeć.
Wlać 2/3 masła do rondla z ziemniakami. Wymieszać colcannon z palonym masłem i przełożyć do uprzednio podgrzanej miski. Polać całość pozostałym masłem.
…a jak ziemniaki zostaną na następny dzień (chociaż nie sądzę! chociaż u nas zostały…) można z nich zrobić małe placki, podsmażyć na patelni bez tłuszczu, usmażyć jajko sadzone, posypać cebulką, przyprawić i podawać jako osobne danie!
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.