Ponad 2 lata temu (w głębokiej pandemii) dostałem na urodziny od przyjaciół voucher na kurs sommelierski.
Czas pandemii minął, voucher był ważny dwa lata, a ja zabierałem się do odbycia kursu jak do przysłowiowego jeża. Zawsze jakiś termin nie pasował, aż wreszcie musiałem zadziałać w tak zwanej ostatniej chwili, bowiem voucher za kilka dni straciłby ważność. W związku z tym pojawiłem się na spotkaniu w marcu 2023 i zaliczyłem ten kurs sommelierski organizowany przez KSB – Krakowską Szkołę Barmanów.
Nie ukrywam, że zaliczyliśmy już całkiem SPORO degustacji zarówno w Polsce jak i za granicą, więc dużych zaskoczeń nie było. Jednak człowiek się uczy cały czas i kilka nowości się pojawiło. Spora grupa entuzjastów wina pojawiła się na podczas tych dwóch dni szkolenia. Prowadzenie Michał Stępień.
Zestaw win do testów poniżej:
Czy aby ten korek nie śmierdzi?
Oceniamy wino według aromatów, smaków, koloru, klarowności…
Dyplom zaliczenia kursu oraz nauka otwierania wina za pomocą korkociągu (staropolskie nazwy to: trybuszon od franc. tire-bouchon lub grajcar, grajcarek):
Próbki zapachów (tych niewłaściwych), po których można poznać, że wino jest zepsute:
Ekipa przyszłych sommelierów:
Testowanie win białych:
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.